AKTUELNO

Pravni spor ruskog giganta u proizvodnji gasa "Gasproma" i Ukrajine ne predstavlja rizik po tranzit gasa iz Rusije ka Evropskoj uniji, koja ostaje pouzdan kao i ranije, izjavio je danas za TAS S portparol ruskog Ministarstva energetike.

Navodi se da je portparol tog ministarstva prokomentarisao telefonski razgovor ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovićem, navodeći da je "ministar Novak uverio (Šefčovića) da ne postoji nikakva pretnja po snabdevanje Evrope ruskim gasom".

- Tranzit ostaje pouzdan kao i do sada. Sve dok ugovori između “Gasproma” i “Nafrogasa” ne budu okončani na sudu, ne postoji rizik po tranzit gasa kroz Ukrajinu - kazao je portparol ruskog Ministarstva energetike.

Naveo je da je Šefčović preneo Novaku zabrinutost Ukrajine u vezi sa presudom Arbitražnog suda u Stokholmu i da su se njih dvojica dogovorili da u vezi s ovim pitanjem ostanu u bliskom kontaktu.

Zamenik generalnog direktora "Gasproma" Aleksandar Medvedev potvrdio je ranije danas da je ta ruska kompanija pokrenula proceduru raskida ugovora sa ukrajinskom energetskom kompanijom Naftogas u Arbitražnom sudu u Stokholmu, preneo je Rojters.

"Gasprom" je u petak saopštio da mora odmah da pokrene proceduru pred Arbitražnim sudom u Stokholmu za raskid ugovora sa ukrajinskim "Naftogasom" za isporuke i tranzit gasa.

- Arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila je asimetričnu odluku kada je reč o našim ugovorima sa Naftogasom za isporuke i tranzit gasa. Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora - izjavio je izvršni direktor te ruske kompanije Aleksej Miler, preneo je TAS S.

Svoju odluku, kako dodaje, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji.

- Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom -poručio je Miler.

Iz Gasproma je u četvrtak saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

#Gasprom

#Ministarstvo

#Rusija

#gasovod

'