AKTUELNO

Vlasti na Floridi saopštile su danas da su se posle 'stres testa' olabavile sajle o koje je visio pešački betonski most težak 950 tona, koji se srušio u četvrtak na prometnu saobraćajnicu usmrtivši šest osoba.

Dok državni i federalni istražitelji rade na utvrđivanju uzroka mosta postavljenog pre samo pet dana, političari na Floridi ukazuju na "stres test" i olabavljene sajle kao na moguće faktore, ali načelnik policije u Majamiju apeluje na sve da ne izvlače zaključke prerano, prenosi AP.

Među poginulima je student Međunarodnog univerziteta na Floridi, dok je među 10 povređenih nekoliko građevinskih radnika, navodi američka agencija.

Jedna osoba je podlegla povredama u bolnici, a direktor policije u Majamiju Huan Perez rekao je da je pet tela locirano uz pomoć kamera, ali da još nisu izvučena iz vozila na koja se srušio most.

- Nećemo više govoriti o brojkama, jer očekujemo da ispod ruševina pronađemo još osoba - rekao je Perez.

Gradonačelnik Majamija Karlos Kimenez izjavio je da je na mostu, dan uoči pada, izveden takozvani "stres test", a senator Marko Rubio na Tviteru je napisao da je građevinska firma koja je bila angažovana naložila da se sajle, koje su se usled testa olabavile, zategnu, nakon čega se most srušio.

Most je, inače, izgrađen prethodne subote za samo šest sati relativno novom, ali popularnom metodom, preneo je NBC njuz.

Metoda se zove "ubrzana konstrukcija mosta", a nastala je na Međunarodnom univerzitetu Floride početkom 2010. godine.

Prema rečima očevidaca, vozila su se zaustavila pred semaforom juče u ranim popodnevnim satima, kada je most nad njima počeo da se urušava.

Navodi se da je vrednost mosta 14,2 miliona dolara, on povezuje naselje Svitvoter sa kampusom Međunarodnog univerziteta u Majamiju, a zvanično je trebalo da bude otvoren sledeće godine.

#Majami

#most

'