AKTUELNO

Biračka mesta u Rusiji su zatvorena, a prema prvim rezultatima aktuelni predsednik Vladimir Putin ubedljivo vodi.

Glasanje na izborima za presednika Rusije završeno je večeras na teritoriji čitave zemlje, a Centralna izborna komisija započela je prebrojavanje glasova, javljaju ruski mediji.

Putin na Crvenom trgu

- Vidim ove rezultate kao znak poverenja i nade. Ovo znači da ljudi cene ono što smo mi uradili. Vidim to kao veliko poverenje. Narod veruje da ćemo najodgovornije. Hvala vam što ste bili uz nas, trudićemo se da nastavimo da ostvarujemo još bolje rezultate- poručio je aktuelni predsednik.

Foto: Tanjug

Putin ubedljiv

Ruski predsednik Vladimir Putin pobedio je na danas održanim predsedničkim izborima, osvojivši 73,9 odsto glasova, javlja TASS pozivajući se rezultate izlazne ankete.

Fond javnog mnjenja navodi da Putin, prema prvim izlaznim anketama, vodi na izborima s osvojenih 77 odsto glasova birača, prenela je Ria Novosti.

Drugi je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin s 11,8 odsto osvojenih glasova, a treći Vladimir Žirinovski s 5,9 odsto glasova.

Prema podacima Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), za Putina je glasalo 73,9 odsto građana, za Grudinjina 11,2 odsto, a za Žirinovskog 6,7 odsto birača.

CIK je najavio da će izbore zbog velikog broja vremenskih zona u Rusiji, posmatrati rekordan broj stranih posmatrača, skoro hiljadu i po, dok će ukupan broj posmatrača, kako su najavile partije i predsednički kandidati, dostići čak 290.000.

Putin, koji je na vlasti od početka 2000. godine, dva mandata kao predsednik, potom kao premijer, i onda ponovo kao predsednik, jer Ustav ne dozvoljava izbor više od dva puta za redom, ovog puta izlazi kao nestranački kandidat.

Za Putina na Krimu 92 odsto građana

Vladimir Putin je na predsedničkim izborima na Krimu osvojio više od 90 odsto glasova, pokazuju prvi podaci CIK-a. Ovo su prvi predsednicki izbori na kojima učestvuju građani Krima.Putin ubedljivo vodi sa 91,7 odsto glasova, a u Sevastopolju - 92 odsto.Danas se navršava tačno četiri godine otkako su Krim i Sevastopolj priprojeni Rusiji, što zapadne zemlje osporavaju, zahtevajući poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Tim povodom na Manježnom trgu u centru Moskve se večeras održava i koncert, na kojem se, kako javlja, RIA Novosti, pojavio i aktuelni predsednik.

Slavlje širom Rusije je već počelo:

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

#Rusija

#Vladimir Putin

'