AKTUELNO

Rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja pokazala su da 69 odsto Amerikanaca podržava rigorozniju kontrolu oružja u nedeljama nakon pucnjave u školi na Floridi u kojoj je ubijeno 17 ljudi.

Istraživanje koje su uradili Asošijeted pres i NORC Centar za istraživanje javnih poslova pokazuje da je podrška kontroli oružja porasla sa 61 odsto u oktobru 2016. i sa 55 odsto, koliki je bio procenat kada je po prvi put postavljeno to pitanje oktobra 2013.

Navodi se da 90 odsto demokrata i 50 odsto republikanaca sada podržava mere striktnije kontrole. Istraživanje je takođe otkrilo da 54 odsto vlasnika oržja podržava čvršće zakone.

Ispitanicima je postavljeno pitanje o specifičnim merama kontrole i pokazalo se da osam od 10 Amerikanaca podržava federalne zakone koji zabranjuju mentalno bolesnim ljudima da kupuju oružje.

Gotovo osam od 10 podržalo je davanje dozvole sudovima da spreče ljude da poseduju oružje, ukoliko se ti ljudi smatraju opasnima po sebe ili druge, čak i kada nisu počinili nikakav zločin, pokazuje istraživanje.

Ispitivanje je takođe pokazalo da sedam od 10 podržava nacionalnu zabranu takozvanog "bump stock", uređaja koji omogućava da poluautomatsko oružje funkcioniše kao automatsko.

Amerikanci su podeljeni po pitanju toga da li bi izabrani zvaničnici sproveli čvršćće kontrolne regulacije, pa tako 51 odsto kaže da bi, dok 42 odsto kaže da ne očekuje promene, prenosi Glas Amerike.

Istraživanje AP-a i NORC-a obuhvatilo je 1.122 odraslih osoba onlajn ili preko telefona i sprovedeno je od 14. do 19. marta.

#Amerika

#oružje

'