AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je, kako se navodi u saopštenju Kremlja, skrenuo pažnju na neprihvatljivost provokacija i spekulacija o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

- Lideri su razmenili mišljenja o situaciji u Siriji, imajući u vidu i optužbe velikog broja zapadnih zemalja upućenih Damasku o korišćenju hemijskog oružja. Ruska strana naglasila je neprihvatljivost provokacija i spekulacija na tu temu - navodi se u saopštenju Kremlja.

Kako se dodaje, ruski predsednik naglasio je važnost konsolidacije međunarodnih napora kako bi se normalizovala humanitarna situacija širom Sirije u skladu s Rezolucijom 2401 Saveta bezbednosti UN.

Merkel i Putin razgovarali su i o situaciji u Ukrajini i gasovodu Severni tok 2, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, lideri Rusije i Nemačke saglasili su se da nastave s zajedničkim naporima u okviru formata Normadijske četvorke da bi se pronašlo rešenje za krizu u Ukrajini.

Oni su, takođe, razgovarali o "pitanjima mogućeg formiranja misije UN kako bi se zaštitili posmatrači OEBS", dodaje se u saopštenju. Ističe se i da su Putin i Merkel potvrdili pozicije svojih zemalja kada je reč o gasovodu Severni tok 2, preneo je TASS.

- Pozicija Rusije i Nemačke u pogledu primene velikog projekta od obostrane koristi u gasnoj sferi, Severni tok 2, potvrđena je - navodi se u saopštenju Kremlja.

#Kremlj

#Sirija

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#gasovod

'