AKTUELNO

Severnokorejski lider Kim Džong-un izjavio je da će predstojeći susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom predstavljati pozitivan razvoj, u odnosu na nedavne napetosti na Korejskom poluostrvu.

Kim je rekao da će predstojeći samit između Severne Koreje i SAD biti istorijski sastanak i "prvi korak ka poboljšanju situacije na Korejskom polustrvu i izgradnji bolje budućnosti", prenosi Jonhap pozivajući se na severnokorejsku KCNA.

Kako se navodi, to je prvi put da je Kim javno potvrdio da će se sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

- Na sastanku (sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom) je obavljena dubinska rasprava o praktičnim pitanjima za držanje samita Severna Koreja - SAD. Kim Džong-un postigao je zadovoljavajući konsenzus o pitanjima o kojima se razgovaralo sa američkim državnim sekretarom - navela je severnokorejska agencija.

Navedeno je i da je Kim "prihvatio zvaničnu sugestiju" američkog predsednika da oslobodi trojicu Amerikanaca koji su bili u severnokorejskom zatvoru godinu dana, dok je Pompeo preneo Kimu "usmenu poruku" Trampa nakon koje je Kim rekao da ceni to što je američki predsednik pokazao interesovanje da se problem reši dijalogom.

Detalji usmene poruke nisu objavljeni.

#Donald Tramp

#Kim Džong-Un

'