AKTUELNO

Irački sud osudio je danas Francuskinju Melinu Bugedir (Boughedir) na doživotnu kaznu zatvora kao pripadnicu terorističke grupe Islamska država.

Bugedir (28) je prvobitno osudjena na šest meseci zatvora zbog nelegalnog ulaska u zemlju, ali je sud znatno pooštrio kaznu kada su tužioci izneli nove dokaze, medju kojima su fotografije njenog muža, Francuza, sa ekstremistima Islamske države.

Na presudu je moguće uložiti žalbu. Bugedir koja je prošle godine uhapšena u Mosulu, pojavila se pred sudom sa dvogodišnjom ćerkom, a imala je tri advokata.

Posle proterivanja džihadista iz Mosula i drugih oblasti, iračke vlasti su uhapsile hiljade ljudi, među kojima su stotine stranih državljana.

Neki od njih su proterani iz zemlje, dok su drugi osudjeni u kratkim procesima.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan rekao je prošle nedelje da je Bugedir ratovala u Mosulu kao "teroristkinja Islamske države" protiv iračkih jedinica i da joj se zato sudi u Iraku.

Ta njegova izjava izazvala je gnev advokata Francuskinje koji su juče objavili pismo u kojem su kritikovali Le Drijana zbog kršenja pretpostavke nevinosti.

#Francuska

#Irak

'