AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron sutra će tokom posete Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve Franjom razgovarati o migrantskoj krizi, klimatskim promenama i o hrišćanstvu, saopštili su izvori bliski Jelisejskoj palati.

Posle audijencije kod pape, Makron će tokom posle podneva posetiti rimsku baziliku Svetog Jovana Lateranskog gde će primiti titulu "počasnog sveštenika" na francuskom "chanoine", priznanje koje dobijaju francuski predsednici od doba kralja Anrija Četvrtog (1553-1610).

To simbolično priznanje automatski se dodeluje predsedniku Francuske prema tradiciji koju je uveo Anri Četvrti, mada su neki predsednici, golista Žorž Pompidu i socijalisti Fransoa Miteran i Fransoa Oland odbili tu počasnu titulu.

"To nema duhovnu dimenziju. Možemo da biramo da dobijemo priznanje ili ne. Sada smo odlučili da idemo do kraja. To ne dovodi u pitanje sekularnost", preneli su izvori bliski Jelisejskoj palati da bi sprečili moguće kritike zagovornika strogog odvajanja države od crkve.

Makron će tokom posete Vatikanu razgovarati i s državnim sekretarom, kardinalom Pijetrom Parolinom.

Predsednik Francuske bi trebalo da uputi zvaničan poziv papi da poseti Francusku.

Vatikan je početkom maja potvrdio da će Makron boraviti u zvaničnoj poseti krajem juna.

Papa je čestitao Makronu pobedu na predsedničkim izborima pominjući hrišćansku tradiciju u Francuskoj, koju je pozvao da brani "pravednije društvo".

#Emanuel Makron

#Francuska

#Vatikan

#papa

'