AKTUELNO

Iran će reagovati uvođenjem srazmernih kontramera ako Vašington pokuša da blokira iranski izvoz nafte, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

- Ako Amerika želi da preduzme ozbiljne korake u tom smeru, to će se definitivno suočiti sa iranskom reakcijom i srazmernim kontramerama - prenela je iranska novinska agencija IRNA citirajući izjavu portparola tog Ministarstva Bahrama Kasemija.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, podržao je u subotu predlog iranskog predsednika Hasana Rohanija o blokadi izvoza nafte iz Persijskog zaliva, ako iranski izvoz bude stopiran.

Načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamad Bageri kaže da Iran želi mir, ali da će braniti svoje interese u Persijskom zalivu.

- Kao dominantna sila u Persijskom zalivu i Ormuskom moreuzu, Iran je garant bezbednosti kretanja brodova i i globalne ekonomije u ovom ključnom plovnom putu - poručio je on.

Bageri kaže da će pretnje SAD protiv Irana prouzrokovati "snažan, nezamisliv" odgovor Teherana, prenosi IRNA.

Iranski predsednik u nedelju je kazao da "Amerikanci moraju da razumeju da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova", što je izazvalo oštru reakciju američkog predsednika Donalda Trampa.

- Nikada više ne pretite SAD ili ćete pretrpeti posledice kakve je samo nekolicina pretrpela kroz istoriju - poručio je Tramp pre par dana na Tviteru.

#Donald Tramp

#Iran

#nafta

'