AKTUELNO

Napad se dogodio u ponedeljak.

Božićni vašar u Berlinu, među čije je štandove uleteo kamion usmrtivši 12 ljudi i ranivši skoro 50, danas je ponovo otvoren, saopštili su organizatori, dok nemačka prestonica nastoji da se vrati u normalne tokove života, a policija traga za glavnim osumnjičenim za pogubni napad.

Uprkos tragičnim događajima, vašar u samom centru nemačke prestonice otvoren je u 11 sati, navodi se u saopštenju organizatora "Šauštelerverband Berlin" i "AG Siti".

Policija je oko trga na kojem se održava vašar postavila betonske barijere kako bi sprečila eventualni novi napad, prenosi Bi-Bi-Si.

Drvene kućice u kojima se prodaje kuvano vino, kobasice, igračke i božićni i novogodišnji ukrasi ponovo su počele da rade na trgu kroz koji je kamion posejao smrt pre tri dana, navodi AFP.

Foto: Beta

Odluka o ponovnom otvaranju vašara doneta je nakon detaljne policijske istrage na mestu tragičnog događaja, i u tesnoj saradnji sa vlastima.

Iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama, osvetljenje i muzički događaji biće zabranjeni, napominje se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, biće postavljene dve komemorativne ploče u znak sećanja na žrtve napada.

-Odluku o ponovnom otvaranju vašara nije bilo lako doneti. U ovakvoj situaciji je neverovatno teško doneti ispravnu odluku. Još smo u šoku i mislima smo uz ranjene, poginule i njihove porodice - napominje Berlinsko udruženja pijačnih prodavaca.

Božićni vašari se tradicionalno svake godine održavaju u Nemačkoj, a vlasti su posle napada u ponedeljak pozvale organizatore širom zemlje da ne zatvaraju vašare i da pojačaju bezbednost.

Č.N.

#Božić

#Nova godina

#Vašar

#otvaranje

'