AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel ugostiće predsednika Rusije Vladimira Putina u Berlinu ovog vikenda, a prema rečima portparola nemačke vlade Štefana Zajberta, lideri dveju zemalja će razgovarati o situaciji u Siriji, situaciji na istoku Ukrajine, ali i o izgradnji Severnog toka 2.

Analitičari ocenjuju da će Merkel i Putin razgovarati i o povećanju carina i nepredvidivoj diplomatiji američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako navode, oni bi sastanak mogli da iskoriste za jačanje saveza i razmenu ideja o tome kako na najbolji način odgovoriti na povećanje carina na aluminijum i čelik, koje je uveo američki predsednik jer su obe zemlje pogođene tim potezom.

Poslednji put Merkelova i Putin su se sastali u maju u Sočiju na Crnom moru, piše "Njujork tajms".

Vidim ovaj sastanak u širem globalnom kontekstu" izjavio je Štefan Majster, direktor programa za centralnu i istočnu Evropu, Rusiju i Centralnu Aziju iz Nemačkog saveta za spoljne poslove u Berlinu.

- Ne vidim ovo kao singal otopljavanja odnosa između Berlina i Moskve, već oni dele zajedničke interese i pokušavaju da sarađuju - rekao je on.

Foto: Tanjug

Na vrhu liste se nalazi projekat Severni tok 2, koji će isporučivati ruski gas Nemačkoj, zaobilazeći Ukrajinu i Poljsku.

SAD su se uvek suprtostavljale toj ideji i pre otvaranja samita NATO prošlog meseca Tramp je to iskoristio za retorički napad na Nemačku za koju je rekao da je zatočenik Rusije.

Berlin sprovodi ekonomske sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima 2014. godine navodi list i dodaje da Rusiju i Nemačku povezuju ekonomske i istorijske veze, kao i nasleđe dva svetska rata.

U Nemačkoj živi oko tri miliona ruskih Nemaca koji pretenduju na državljanstvo po krvnom pravu.

Merkelova i Putin imaju dugu, ponekad problematičnu, istoriju još od vremena kada je ona preuzela kancelarsko mesto 2005. godine. Ona tečno govori ruski, a on tečno nemački i redovno se čuju telefonom uprkos krizi oko Krima.

Očekuje se da će Merkelova, koju redovno kritikuju zbog migracione politike, u okviru razgovora o situaciji u Siriji postaviti pitanje povratka sirijskih migranata kućama.

Imajući u vidu ulogu Rusije u podršci predsedniku te zemlje Bašaru al Asadu, svaki sporazum o tom pitanju zahteva rusko učešće, navodi list.

#Angela Merkel

#Vladimir Putin

'