AKTUELNO

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Statistika pokazuje da je od početka godine u našoj zemlji ubijeno 28 pripadnica ženskog pola, dok je za 10 godina Srbija je zbog porodičnog nasilja izgubila 320 žena. Nažalost, neprijavljenog nasilja je i dalje više nego prijavljenog. Ovo je ispovest jedne od njih...

Pitate me zašto sam ćutala? Ako vam kažem zbog ljubavi, proglasićete me ludom... Ako kažem iz straha, nazvaćete me kukavicom. I danas tražim odgovor, zašto nisam pobegla na vreme?

Užičanka J.M. (35), godinama je modrice skrivala od svoje porodice, komšija, kolega na poslu. Seća se i dana i meseca kada je od svog tadašnjeg dečka primila prvi šamar.

- Tada smo se još uvek zabavljali. Bio je ljubomoran, a meni, zaljubljenoj do ušiju, je prijala ta činjenica. Sedeli smo u kafiću sa društvom kada mu se učinilo kako gledam u dečka koji je sedeo preko puta. Izveo me napolje, odveo u mrak i opalio mi takav šamar, da ću ga pamtiti dok sam živa - priča J.M. koja je u tom trenutku bila drugi mesec trudnoće.

Kako kaže, ni ona ni nasilnik nisu znali da je u drugom stanju. Nakon šamara je raskinula sa njim, rešena da joj takva osoba ne treba u životu.

- Ostavila sam ga. Kukao je, molio je, slao mi cveće, ali ja sam bila rešena da preko batina ne želim da pređem. A onda su krenule prve mučnine. Brzo je bilo jasno da nisam izgubila ciklus od stresa, već da sam trudna. U tom momentu sam bila sigurna da ću abortirati - priča J.M., dodajući da je od te zamisli odustala, onog momenta kada se on, sav u suzama, spustio na kolena i preklinjao je da ne ubije plod njihove ljubavi.,

Odustala je i pristala da se uda za njega. Burma na desnoj ruci, za nju je bila ključ od pakla.

- Tukao me je čak i u devetom mesecu trudnoće. Bilo me je sramota da bilo kome priznam jer sam smatrala da sam sama kriva za sve što mi se dešava. Znala sam da je nasilan i opet sam prešla preko svega. Znao je satima da me maltretira. Razlozi su bili presmešni... Zašto sam sada pustila mašinu da pere veš, zašto nisam dobro oprala sudove, ručak je presoljen... Samo je iznova tražio razloge da me ugnjetava. Pred drugima je bio med i mleko. Ono što je bitno, moj bivši suprug nikada nije pio i nije koristio droge - priseća se ona i dodaje da se situacija nije promenila ni nakon što je rodila ćerkicu.

Najgora scena, koja je naterala da se probdi i učini nešto, bila je kada je počeo da je mlati pred ćerkom.

- Toliko me krvnički udarao da je moja krv završila na zidovima sobe. Moja ćerkica, moj mali anđeo, je zapomagala da me pusti. Tada je imala samo četiri godine. On me davio, gubila sam polako svest... Čula sam ga kako se obraća njoj i govori joj "i ti si ista k*rva kao i tvoja majka!"... To je bio momenat kada sam se probudila. Mirno sam sačekala da se istrese do kraja, molila Boga samo da me ne ubije, sačekala da legne da spava i pozvala sam policiju - kaže J.M. kojoj su roditelji zamerili što im nije priznala da ima problema u braku.

Sa ćerkom je pobegla kod roditelja, a nasilnik je dobio zabranu prilaska i njoj i detetu. Na sve načine je pokušavao ponovo da ih se dočepa, pa je ponovo počeo da preti.

- Imam starijeg brata. Ne ponosim se sa ovim što sada govorim. Moj brat ga je našao. Mislim da moj bivši te batine nikada neće zaboraviti. Plakao je i molio je da ga moj brat pusti, a od straha ga nikada nije prijavio policiji. Od tada se više ne javlja. Ne zanimamo ga ni ja ni dete. Ona i dalje ima strahove, plaši se da ću ja umreti i da će me neko odvesti. Psiholozi mi mnogo pomažu i znam da ću uspeti da je izvučem. Znate li zašto vam sve ovo pričam? Neka svaka žena zna. Preko prvog udarca se ne prelazi ni po cenu života! - kaže J.M. koja nakon propalog braka nije imala nijednu vezu.

Autor: Pink.rs

#Nasilje

#nasilje nad ženama

'