AKTUELNO

Raseljeni Srbi treba da se vrate svojim domovima

Tradicionalnim pozdravom Mir Božji - Hristos se rodi, Patrijarh srpski Irinej  sa sveštenstvom i monaštvom SPC čestitao je Božić svim sinovima i kćerima svete Crkve sa porukom da nam je danas više nego ikad, potreban mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

- Da bismo imali mir među sobom, prvo uspostavimo lični mir sa Bogom svojim, Bogom našim! Pomirimo se sa njim kroz pokajanje, kroz petrovski vapaj: Gospode, pomagaj! Izgibosmo!? Onda ćemo lako - kao deca Božja, kao Narod Božji, kao braća i sestre - uspostaviti i dobru volju i mir među sobom- navodi se u poslanici objavljenoj na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U Božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej posebno je pozdravio braću i sestre na Kosovu i Metohiji, u našoj duhovnoj kolevci.

-Molimo se Bogomladencu Hristu da ih duhovno i božanski, kao proroka Danila i svete mladiće u Vavilonu, ohrabri i učvrsti u opredeljenju da budu i ostanu verni zavetu naših svetih predaka - navodi se u poslanici.

Patrijarh i Crkva apeluju na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći.

Patrijarh je poručio da je greh pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili, a naročito naše braće i sestara na Bliskom i Srednjem Istoku, u Ukrajini i u Africi, posebno u ove svete i blage dane kada proslavljamo Rođenje najvećega Stradalnika i Prognanika u istoriji Bogočoveka Isusa Hrista, Pobednika nad zlom, smrću i satanom.

- Božić je u srcima našim, u dušama našim. Slaveći Božić u radosti i miru sa svim i svakim, učili smo se svetosti življenja i strahu Božjem. Pozdravom Mir Božji - Hristos se rodi i otpozdravom Vaistinu se rodi mi smo formirani kao narod mira Božjeg i dobre volje- poručio je Patrijarh Irinej.

To je, ističe se, naš veliki duhovni kapital.

- Znajući to, još jedanput vas pozivamo: čuvajmo jedinstvo vere i Crkve svetosavske i svetinju ovog božićnjeg praznika kao zenicu oka svoga! Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu! Srpska Pravoslavna Crkva bila je, jeste i biće garant našeg duhovnog i narodnog jedinstva- dodaje on.

U Božićnoj poslanici se navodi i da su se ljudi i narodi veoma udaljili od Boga.

- Ali ne samo od Boga već i međusobno, jer to jedno sa drugim ide. Vidimo da svespasavajuće Ime Božje i samoga Boga mnogi više psuju nego li što ga slave i prizivaju u pomoć. Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo-.

Crkva i patrijarh pozivaju braću i sestre i dragu duhovnu decu, u ime Boga, u ime novorođenoga Hrista Gospoda, da čuvaju sebe i svoj narod od svepogubnog bogohuljenja i grehova koji vape do nebesa.

U poslanici piše i da bez istinskog i životnog mira sa Bogom svojim nemoguć je mir sa braćom svojom, nemoguća je i dobra volja među ljudima i narodima.

-Svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja - poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovoga sveta-, rekao je patrijarh.

U ovoj prazničnoj radosti pozdravljamo sve vas, našu duhovnu decu i svetosavsku braću i sestre širom sveta, u otadžbini i rasejanju. Pozdravljamo vas i pozivamo vas: pomirimo se sa Bogom i međusobno i budimo deca Božja i Narod Božji.

'