AKTUELNO

Iako postoji oko 200-300 različitih predznaka zemljotresa, oni su različiti za različita područja i ne mogu poslužiti kao šablon za predviđanje, kažu stručnjaci.

Opasnost od zemljotresa je konstantna. Za razliku od meteorologa, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvideti pojavu zemljotresa. Oni nemaju sezonu, nemaju doba dana i mogu da se dešavaju bilo kada. Ipak, poznato je koje su žarišne zone u Srbiji.

Foto: Tanjug/Hektor Pustina, Tanjug/Visar Kryeziu

Koja područja u Srbiji su najugroženija saznajemo iz geološke istorije, kaže Dejan Dragičević iz Republičkog seizmološlog zavoda. Veliki deo teritorije naše zemlje nalazi se na trusnom području, te je pojava jakih zemljotresa vrlo moguća.

- Najugroženije su centralna Srbija, granica južne srpske pokrajine sa Severnom Makedonijom, kao i oblasti Fruške gore, Banata prema Rumuniji, temišvarska zona, kao i cela Istočna Srbija kojoj jaki potresi prete iz okruga Vranča u Rumuniji - kaže za Pink Dragičević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je prethodno za Pink rekao zamenik direktora Seizmološkog zavoda Branko Dragičević, naš region je, po seizmološkoj pripadnosti, podložan zemljotresima čiji su uzročnici tektonska kretanja, u prvom redu, kretanje Evroazijske ploče u odnosu na Afričku ploču.

- Ne može se ni negirati ni potvrditi da li je ovo tektonsko kretanje uzročnik današnjih zemljotresa. Ja bih rekao da ne, ali seizmička opasnost je stalna i na ovim prostorima dešava se milionima godina – kaže Dragičević.

Dodaje da predviđanja u seizmologiji ne postoje, već postoji samo prognoza vremenskog i prostornog okvira, ali se nikako ne zna tačna lokacija ili tačan dan kada će se zemljotres dogoditi. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Mogu se prognozirati i magnitude zemljotresa, pa Seizmološki zavod izrađuje prognozne karte, odnosno karte hazarda, koje su obojene slično kao najave meteorologa – kaže Dragičević.  

Foto: Tanjug/Hektor Pustina

Zemljotres, kako kaže, zahvata veliki prostor, ima rušilačko dejstvo, izaziva paniku i uvek se događa bez najave, a koncept zaštite podrazumeva da živimo, radimo i gradimo objekte koji su otporni na dejstvo zemljotresa. 

Podsetimo, najmanje 29 osoba je poginulo, a oko 600 stanovnika je zatražilo lekarsku pomoć nakon potresa od 6,4 i 6,5 stepeni koji su juče pogodili Albaniju. 

Najjači potres u Albaniji poslednjih decenija srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a usledilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobegli iz domova na ulice.

Juče je potom zabeležen snažan zemljotres u BiH. Do zemljotresa je došlo 10.20 sati ujutru i bio je jačine 5,2 stepena Rihterove skale.

#Srbija

#Zemljotres

'