AKTUELNO

Kanada, koja nema diplomatske odnose sa Iranom, želi da učestvuje u istrazi o padu ukrajinskog aviona u blizini Teherana, a u kojem su poginula 63 Kanađanina, poručio je u telefonskom razgovoru kanadski ministar spoljnih poslova iranskom kolegi.

To je bio, kako napominje Rojters, jedan od retkih telefonskih razgovora šefova diplomatija dve zemlje.

- Kanada i Kanađani imaju mnogo pitanja na koje treba odgovoriti - navodi se u saopštenju kanadskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje su razgovarali kasno sinoć, a saopštenje je objavljeno danas. Kanada nema diplomaske odnose sa Iranom od 2012.

Italijanska vlada je prethodno saopštila da je Kanada tražila pomoć Italije u vezi sa zaštitom kanadskih interesa i aktivnostima konzularne pomoći u toj zemlji.

Foto: Tanjug AP/Mohammad Nasiri

Nakon što su desetine Kanađana poginule u avionskoj nesreći u blizini Teherana, telefonom su razgovarali ministri spoljnih poslova Italije i Kanade, Luiđi Di Majo i Fransoa-Filip Šampanj, a Di Majo je poručio da Kanađani mogu da računaju na pomoć i podršku Italije.

Šampanj je u odvojenom saopštenju Italiju nazvao "zaštitnom snagom Kanade u Iranu", prenosi AP.

Kanadski premijer Džastin Trudo obećao je sinoć da će njegova vlada dobiti odgovore o avionskoj nesreći u Iranu, u kojoj je, prilikom pada ukrajinskog aviona, poginulo 63 Kanađana.

Foto: Tanjug AP/Mohammad Nasiri

- Kanada je veoma zabrinuta zbog ovoga - rekao je Trudo ističući da je 138 putnika u avionu bilo povezano sa Kanadom.

U avionu su se nalazili brojni međunarodni studenti, koji su studirali na univerzitetima širom Kanade, novopečeni mladenci i četvoročlana kanadska porodica, preneo je u sredu AP.

#Iran

#Kanada

#pad aviona

'