AKTUELNO

Srbija je jedina zemlja u regionu koja je otpočela proizvodnju ovog leka.

U Srbiji je pre nekoliko dana počela proizvodnja hlorokina, ključnog leka protiv Kovida-19. Lek se proizvodi u Galenici, a kako kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, dosad je proizvedeno 372.000 tableta.

- Iz Kine je stiglo 160 kg supstanci, a Galenika je uspela da se za neverovatno kratko vreme organizuje i da proizvede ovolike količine leka. Lek je inače ključni u lečenju kovid pacijenata i već karajem februara našao se u terapijskim protokolima gotovo svih zemalja sveta – kaže za Pink Radojević Škodrić. 

Objašnjava da se ovaj lek inače koristi u lečenju reumativnog artritisa i sistemskog lupusa, međutim, količine leka koje su postojale kod nas nisu bile dovoljne.

- Problem je predstavljala i zabrana uvoza, pa je jedini izlaz bio soptstvena proizvodnja. Galenika nam je izašla u susret i za zaista neverovatno kratko vreme uspela da uveze supstancu i proizvede lek – kaže direktorka RFZO.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da leka sada ima sasvim dovoljno. 

- Možemo biti mirni, pa čak i u slučaju da se na jesen ponovo javi epidemija – dodaje ona. Ističe da je raspodela horokina centralizovana, te se na taj način obezbedilo da sve bolnice ravnomerno i kontinuirano dobijaju neophodne količine leka. 

Govoreći o primeni leka, ona objašnjava da se lek daje svim paijentima koji ispunjavaju kriterijume za bolničko lečenje. 

- Hlorokin se isključivo daje po uputstvu lekara specijaliste i mora se uzimati strogo kontrolisano. Kao i svi lekovi, i ovaj ima neželjene efekte, odnosno kontraindikacije, dok u kombinaciji sa nekim drugim lekovima može imati toksične efekte – kaže Radojević Škodrić za Pink. 

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Kada je reč o donaciji krvne plazme, ona kaže da će se njeni efekti tek videti. 

- O efektima je rano da se priča, a mogu je dati svi koji su ozdravili od Kovida-19. Donacija je isključivo dobrovoljna, a metoda je krajnje jednostavna i bezbedna. Svi koji žele da daju plazmu, mogu se javiti dve nedelje nakon izlaska iz bolnice na telefon 19819. Kandidatima je obezbeđen prevoz, a doniranje se vrši u Zavodu za transfuziju krvi, dok će se od sledeće nedelje vršiti i u KC Vojvodine – kaže Radojević Škodrić. 

#Lek

#hlorokin

#koronavirus

<
'