AKTUELNO

Francuski vozač Formule 1 Roman Grožan slaviće 29. novembar kao drugi rođendan.

Vozač ekipe Has jedva je izvukao živu glavu posle udesa u nedelju uveče tokom trke za VN Bahreina. Grožanov bolid se bukvalno prepolivio i zapalio posle kontakta sa Kvjatom i sudara s ogradom. Grožan je uspeo da iskoči iz buktinje sa lakšim opekotinama.

Foto: Tanjug AP/Hamad Mohammed

Međutim, priča o ovom događaju ipak krije neke neverovatne činjenice.

Španski mediji su rekonstruisali ceo događaj i došli do zaključka da je to bilo 27 sekundi iz pakla. Hasov bolid se prepolovio, što je uzrokovalo da se izliju litre goriva, pa je zato buktinja izgledala stravično. Prema protokolu, vozači imaju svega desetak sekundi vremena da izađu iz vozila. Odela vozača F1 napravljena su da izdrže 11 sekundi na temperaturi od 800 stepeni Celzijusovih, ali je Grožan izdržao čak 27 sekundi!

Foto: Tanjug AP/Tolga Bozoglu

Sreća po Francuza što se u blizini udesa našao lekar Jan Roberts koji je bio priseban i odmah uzeo aparat za gašenje požara. To je pomoglo Francuzu da izađe iz bolida i ode na sigurno u bolnicu.

Foto: Tanjug AP/Hamad Mohammed

-Rekao sam mu da sedne kad smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao u pluća da udahne puno toksičnog dima pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno povredio samo ruke i nogu, to je pravo čudo - rekao je Roberts.

#Bolid

#Formula 1

#Požar