AKTUELNO

Ovo je najzaposleniji organ u ljudskom organizmu.

Jetra je "najzaposleniji" organ u ljudskom organizmu. Odgovorna je za proizvodnju žuči, varenje i snabdevanje krvi nutrijentima, razgradnju masti, neutralisanje svih štetnih materija. Te brojne opterećujuće uloge povremeno iziskuju i njeno čišćenje.

Narodna medicina nudi jednostavne recepte pod uslovom da je jetra zdrava. Čišćenje nije uputno jedino ako u jetri i žučnoj kesi ima kamenčića, ako osoba ima dijabetes, prehladu, grip i druge zarazne bolesti, oseća opštu slabost ili se pogoršava neka od hroničnih bolesti.

Iscedite sok od 10 kg oprane i neoguljene crne rotkve. Trebalo bi da dobijete 3 l soka. Isceđeni sok čuvajte u frižideru. Preostala vlakna nakon ceđenja pomešajte sa šećerom, u odnosu kilogram vlakana sa 500 g šećera, i u to dodajte 300 g meda. Dobijenu mešavinu stavite na toplo mesto.

U početku čišćenja jetre uzimajte po kašičicu soka, sat vremena nakon svakog obroka. Dozu postepeno povećavajte do jednog decilitra. Kada sav sok popijete počnite sa dodavanjem pripremljene mešavine od vlakana u jelo, od dve do tri kašičice po obroku.

Ovaj lek osim što pročišćuje jetru, jača srce i krvne sudove.

Prilikom konzumiranja leka izbegavajte masnu i ljutu hranu.

N. Petričević

'