AKTUELNO

Tokom specijalne emisije pod nazivom "Tema dana" povodom 26 godina od akcije "Oluja" gosti TV Pink istakli su kako je došlo vreme da svedemo račune i vidimo ko je pobedio, a ko izgubio. Složili su se i kako Hrvati nemaju razloga za slavlje.

Podsetimo, Oluja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno. Inače, povodom godišnjice stradanja Srba u akciji "Oluja" sutra u Crkvi svetog Marka u Beogradu biće služen pomen žrtvama.

Foto: Printscreen YouTube/NestaOfficial

Istoričar Bojan Dimitrijević, govoreći o Oluji, ističe je do 1994. godine vladao mir. Dodaje i kako se naša vojska uspešno branila do 4. avgusta, kao i da je NATO želeo da razbije naše radarske slike i izbaci nas iz avijacije.

Foto: TV Pink Printscreen

Taj kraj je bio isključivo srpski. Tu je do 1994. godine vladao mir, bilo je primirje između naših i snaga Hrvatske. NATO je dejstvovao po našim radarskim pojasima, 4. avgusta, išlo se na razbijanje te radarske slike i na mogućnost izbacivanja naše avijacije. Naša vojska se uspešno branila do 4. avgusta - rekao je Dimitrijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže kako je Hag propustio da osudi generale iz Hrvatske zbog zločina koji se desio na današnji dan. Dodaje i kako je važno da negujemo sećanje na stradale Srbe u "Oluji".

Foto: TV Pink Printscreen

Sramne su odluke tribunala u Hagu, koji je izgubio svoj legitimitet, pre svega zbog činjenice da je propustio priliku da osudi generale iz Hrvatske za taj zločin. Svako od nas, na jednom zdravom nivou, biće u prilici da presluša i čuje glas Tuđmana koji govori da Srbi moraju da nestanu. Za nas je jako važno da mi negujemo tu svest zbog stradanja naroda Srbije - kaže Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mile Bosnić, predsednik Udruženja krajišnika Srbije, kaže da je dolakom predsednika Srbije Aleksandra Vučića država konačno posle toliko godina stala iza ove teške priče, a samim tim, ističe, učimo kulturu sećanja.

Dolaskom predsednika Vučića, država je konačno stala iza te priče i to će biti zauvek tako. Ova država će svake godine podsetiti na to šta se nama desilo. Važno je da su tu i predstavnici i vlasti i crkve, ali i narod iz Republike Srpske koji se solidariše s nama. Mi ovde učimo kulturu sećanja - rekao je Bosnić.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o izlaganju patrijarha Porfirija na skupu u Busijama, Dimitrijević kaže kako je njegov govor bio pomirujući.

Sve reči koje je izgovorio su pomirujuće. Naša crkva je uvek bila pomirljiva. Katolička crkva je uvek bila agresivna i prosto je nastupala antikomunistički, iako se danas nalazi u priličnoj krizi, ti pojedini delovi njeni nastupaju agresivno - rekao je Dimitrijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Starović je u nastavku rekao i kako je, nakon 26 godina, imamo priliku da svedemo račun i da vidimo ko je pobedio, a ko izgubio. Zapitao se i šta će Hrvati sutra da slave i istakao kako nemaju razloga za slavlje.

Danas, 26 godina kasnije, mi već imamo priliku da svedemo račun i da vidimo ko je pobedio, a ko izgubio. Šta će sutra slaviti? 26 godina kasnije već njihova deca imaju daleko bolje prilike nego ikada što je to bilo u Hrvatskoj. Oni to proslavljaju na ružan način kao svoju pobedu, ali šta su dobili? Da li su oni pobednici? Nemaju razloga za slave. To je danas ozbiljan poraz - kaže Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema informacijama Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", poginulih i nestalih je 1877 ljudi, kaže Savo Štrbac koji dodaje i kako je među njima bilo 65 odsto civila i 553 žene. Kaže da se traga za još 692 osobe.

Foto: TV Pink Printscreen

Koje su to brojke kojima pravimo pomen? Juče smo izašli s tom brojkom. Poginulih i nestalih je 1877, to možemo dokazati na bilo kom sudu. Među njima je 65 posto civila i 39 posto žena. To iznosi 553 žene. Pet četvrtina je starijih žena od 60 godina. Još tragamo za 692 osobe, ali sad trenutno imamo ekshumiranih čak 336 - rekao je Štrbac.