AKTUELNO

Zamenik ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev upozorava da ukoliko NATO nastavi da snabdeva Ukrajinu vojnom opremom to vodi ka direktnom sukobu, i nuklearnom ratu.

Snabdevanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji može da se pretvori u nuklearni rat, upozorio je danas zamenik ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

- Beskrajna priča stranih analitičara o ratu NATO-a sa Rusijom ne jenjava. Cinizam zapadnih "glava koje govore" postaje sve otvoreniji. Oni se svim silama trude da u dnevni red unesu tezu da Rusija plaši svet nuklearnim sukobom. Čak je i Tramp nedavno izašao sa ovim. Istina, naravno, samo u inat Bajdenu - napisao je Medvedev.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

On je istakao da želi jasno da objasni stvari koje su veoma očigledne svim razumnim ljudima.

- Pokušaji NATO zemalja da preplave Ukrajinu oružjem, da treniraju ukrajinsku vojsku zapadnom opremom, da pošalju plaćenike i održavaju vežbe u blizini naših granica, samo povećavaju šanse za direktan i otvoren sukob između Rusije i NATO, umesto postojećeg posredničkog rata - naveo je Medvedev na Telegramu.

Foto: Tanjug AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo

On smatra da "uvek postoji rizik da se takav konflikt pretvori u totalni nuklearni rat, a to će biti katastrofalan scenario za sve", upozorio je Medvedev.

- To je sve. Zato nemojte lagati sebe i druge. Samo treba da razmislite o mogućim posledicama svojih postupaka - piše u objavi.