AKTUELNO

Danas se navršavaju 24 godine od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin".

On je sa 17 metaka ispaljenih u leđa ubijen u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda, 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Na sudu nije dokazano ko je pucao u Ćuruviju. Njega je, prema presudi, ubilo N. N. lice, dok su mu pripadnici Državne bezbednosti dali logističku podršku.

Posebno odelјenje Višeg suda u Beogradu osudilo je u decembru 2021. godine na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti zbog učešća u tom ubistvu.

Kao motiv ubistva, tužilac je naveo Ćuruvijine nastupe u javnosti u kojima je kritikovao vrh tadašnje vlasti. Tužilac je naveo da su okrivlјeni postupali sa umišlјajem i da su zbog ratnog stanja mislili da javnost neće reagovati.

To je druga prvostepena presuda, izričena nakon što je prvu ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja, upravo zbog uvođenja u slučaj N. N. lica koje se ne pominje u optužnici.

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine, radio je u listu "Borba", najpre kao komentator, a zatim kao urednik unutrašnjopolitičke rubrike, da bi napredovao do položaja glavnog i odgovornog urednika.

U Borbi je ostao do 1994. godine, kada je država preuzela kontrolu nad listom, posle čega je napustio list i, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je "Nedeljni telegraf", a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali "Dnevni telegraf". Ćuruvija je 1998. godine osnovao i magazin "Evropljanin".