AKTUELNO

U ovom periodu naplaćeni su prihodi u iznosu od 1.025,8 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 949,5 milijardi.

Suficit budžeta Srbije na kraju novembra protekle godine iznosio je 76,3 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Na kraju novembra, piše u saopštenju ministarstva, suficit republičkog budžeta iznosi 76,3 milijarde dinara, a u ovom periodu naplaćeni su prihodi u iznosu od 1.025,8 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 949,5 milijardi.

U novembru 2017. godine je, navode, nakon suficita koji je ostvaren u prethodnih sedam meseci, zabeležen deficit.

Manjak prihoda u odnosu na rashode iznosio je 3,5 milijardi dinara.

Prihodi su, dodaju, naplaćeni u iznosu 91,7 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 95,1 milijardi dinara. Poreski prihodi u novembru iznosili su 76,6 milijardi dinara, a najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 36,6 milijardi dinara.

Prihod po osnovu akciza iznosio je 24,4 milijardi dinara dok su neporeski prihodi ostvareni u iznosu od 13,9 milijardi dinara, pri čemu se 3,1 milijardi dinara odnosi na uplatu dela dobiti javnih preduzeća, a 0,5 milijardi dinara uplaćeno je u vidu premije po osnovu ponovnog otvaranja emisije obveznica.

Prihod po osnovu donacija iznosio je 1,2 milijardi dinara, navode u Ministarstvu finansija.

U novembru su, objašnjavaju, rashodi izvršeni u iznosu 95,1 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene iznosili su 19,6 milijardi, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 25 milijardi dinara. Veći iznos transfera u novembru u odnosu na prethodne mesece, rezultat je isplate jednokratne pomoći penzionerima, kažu u ministarstvu.

Na nivou opšte države, u periodu januar-novembar 2017. godine, zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 95,1milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 212,7 milijardi dinara dinara.

Prema dogovoru sa MMF, za ovaj period, ukupni fiskalni deficit utvrđen je na nivou od 52,4 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 147,5 milijardi dinara, poručuju iz ministarstva.

- Bolje ostvarenje od planiranog rezultat je, pre svega, bolje naplate svih kategorija prihoda. Zbirni suficit lokalnih samouprava opština i gradova na kraju novembra iznosi 19,3 milijardi dinara. U istom periodu AP Vojvodina je ostvarila suficit od 3,3 milijarde dinara - kažu u ministarstvu.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju novembra u deficitu od 1,6 milijardi dinara.

- PIO fond trenutno beleži deficit od 5,7 milijardi dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine. Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su ostvarili suficite od 3,9 i 0,2 milijardi dinara, respektivno, dok je Fond SOVO na kraju novembra u balansu - objašnjavaju u ministarstvu.

Dodaju da državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije trenutno su u deficitu od 2,3 milijardi dinara.

Pročitajte još: LJAJIĆ: Ove godine 790 miliona dinara za turističku infrastrukturu

#Budžet

#Ministarstvo finansija

#Suficit

'