AKTUELNO

Građani koji poseduju akcije Aerodroma 'Nikola Tesla' mogu da očekuju da će u naredna tri meseca dobiti 12,4 evra dividende po akciji, a po osnovu ugovora o koncesiji za taj aerodrom sa francuskom kompanijom 'Vansi erports'.

Naime, država je odlučila da ugovor o koncesiji na 25 godina dodeli kompaniji “Vensi erports”, i to za iznos od 501 milion evra. Od tog novca, u državnu kasu će se sliti 417 miliona evra, dok će 84 miliona evra otići malim akcionarima, među kojima su i građani kojima su podeljene besplatne akcije. No, pre toga treba da se potpiše ugovor o koncesiji, za šta je rok 60 dana. Kako je najavljeno, taj ugovor trebalo bi da bude potpisan kada bude završen finansijski izveštaj za 2017, što se svakako očekuje u prvom tromesečju ove godine.

Kako za “Alo!” objašnjava Nenad Gujaničić iz brokersko-dilerskog društva “Momentum sekjuritis”, prostom računicom se dolazi do sume koja je namenjena malim akcionarima.

- Ta dividenda će biti isplaćena u iznosu od 12,4 evra (1.470 dinara) po akciji neto, ukoliko budući koncesionar potpiše ugovor po kojem će za dobijanje prava na koncesiju platiti 501 milion evra - navodi on.

Hoće li pak koncesionar i ubuduće isplaćivati dividende, ne može sa sigurnošću da se kaže.

- Što se tiče narednih godina, kada koncesionar preuzme upravu nad kompanijom, dividende će zavisiti od ugovorenih koncesionih naknada, a biće uslovljene poslovanjem kompanije i detaljima ugovora - ističe Gujaničić.

Iako je vrednost akcija Aerodroma prethodnih dana značajno porasla, za 164 dinara za četiri dana, sa 1.486 dinara, koliko je jedna akcija vredela u petak na jučerašnjih 1.650 dinara, Gujaničić napominje da će kretanje njihove vrednosti u narednim godinama zavisiti od više faktora.

- Generalno, u narednih petnaestak godina, akcije Aerodroma će imati dosta karakteristika obveznice jer će u velikoj meri zavisiti od prihoda koji se dobija na ime godišnje nadoknade. Dakle, to će biti finansijski instrument sa malim rizikom, ali i niskim prinosom. No, građani koji su imali pravo na besplatne akcije ovde imaju skromnu imovinu, samo po jednu akciju, pa nemaju veće koristi od neke dubinske analize - zaključuje Gujaničić.

Inače, besplatne akcije Aerodroma “Nikola Tesla” u svom vlasništvu je zadržalo 2.644.893 građana, a poslednja dividenda na te akcije isplaćena je septembra prošle godine i iznosila je 12,48 dinara po akciji.

Pročitajte još: Vulin obišao VFC 'Zastava film'

#Aerodrom

#Novac

'