AKTUELNO

Profesor dr Milan Jovanović, direktor Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u KC Srbija, rekao je da lekari koji se bave rekonstruktivnom hirurgijom treba da budu umetnici u duši, ali i u rukama.

Profesor dr Jovanović je rekao da veliki problemi nastaju ako je neko umetnik u duši, a nije u rukama.

- Mora da bude i jedno i drugo. Rekonstruktivna hirurgija traži kreativnost, da imate manuelnu sposobnost, da imate ogromno znanje, pa se tek onda bavite estetskom hirurgijom. Nažalost, mnogi krenu odmah u estetsku hirurgiju i to je velika greška. Prvo treba da budeš dobar rekonstruktivni hirurg, da vidiš tajne tkiva - pojasnio je Jovanović u Novom vikend jutru Jovane Jeremić na TV Pink.

Profesor dr Jovanović je naglasio da svojim specijalizantima kaže da se estetska hirurgija uči na opekotinama, da je prvo potrebno naučiti infekcije, pa tek onda estetiku.

Foto: TV Pink Printscreen

On je pojasnio gledaocima da anestezija nije problem, da se u nju može ići više puta, ali da je kada je u pitanju korektivna estetska rinoplastika, ili ulepšavanje nosa jako važno da se razumeju pacijent i hirurg.

- Hirurg mora dobro da proceni želje pacijenta, da mu objasni šta su realne mogućnosti i očekivanja - rekao je Jovanović.

Upitan kako pristupa pacijentima naš poznati profesor dr Jovanović kaže da je najvažnije da hirurg shvati šta pacijent želi.

- Dalje je potrebno proceniti parametre. Mi znamo šta je normalno, šta nije - kazao je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je otkrio da radi svuda po svetu, da je bio u Kini, Japanu, Australiji, da Ameriku zna kao Srbiju.

Jovanović je rekao da kada je u pitanju nos traži fotografiju sa bočne i prednje strane, da pacijent nacrta šta želi.

Kako je naveo, postoji više od 15 različitih tipova nosa, takođe sve zavisi i od kože, oblika nosa.

- Potrebno je znati svaki detalj, posebno ako pacijent ima problema sa disanjem - rekao je profesor dr Jovanović i dodao da radi celu estetsku hirurgiju.