AKTUELNO

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su video snimak Mohameda Sinvara, glavnog pomoćnika i mlađeg brata Jahje Sinvara, vođe Hamasa, kako se vozi u automobilu kroz ogroman tunel.

Džeruzalem post prenosi objavu IDF da je "strateški" važan Hamasov tunel, koji su u nedelju otkrile izraelske snage, dugačak četiri kilometra i nalazi se 50 metara ispod zemlje.

U snimku se vidi kako mlađi Sinvar, koji se "vratio iz mrtvih" pošto je lažirao sopstvenu smrt i godinama se krio u tunelima, daje instrukcije vozaču dok prilično velikom brzinom putuju tunelom u automobilu modernog izgleda.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

Navodi se da je ovo najveći i najduži tunel koji je IDF do sada otkrio u Pojasu Gaze, a direktno povezuje najseverniju tačku palestinske enklave sa Džabalijom i dalje južno, sve vreme idući ispod civilima naseljenih područja.

Džeruzalem post navodi da se mlađi brat vođe Hamasa nije krio u tok tunelu od početka rata.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

Izraelski list prenosi da se pričalo da, iako je Jahja zvanično šef u Pojasu Gaze, Mohamed njegov glavni operativac bez čije pomoći bi vođa Hamasa teško mogao da drži pod kontrolom ovu ekstremističku organizaciju.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

IDF je saopštio da su hamasovci koristili ovaj tunel za napade na izraelske trupe tokom aktuelnog rata, a poslednji napadi zabeleženi su odatle pre svega nekoliko dana.

Navodi se da su borci Hamasa koji su napali IDF iz tog tunela pre par dana ubijeni tokom borbi s izraelskom vojskom.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

IDF je još pre mesec dana prvi put uočio ovaj tunel i počeo da ga čisti od neprijateljskih snaga, ali je on bio toliko dug i imao toliko nivoa i prepreka, poput vrata otpornih na eksploziv, da je izraelska vojska tek nedavno rešila da ga prikaže medijima.

Otkriven je zajedničkim naporima "Jahaloma" specijalne jedinice IDF zadužene za tunele, inženjera i obične pešadije i primenom različitih tehnologija i obaveštajnih podataka.

Navodi se da se jedan od otvora tunela nalazi na svega 400 metara od graničnog prelaza Erez.

Ubrzo nakon tog otvora tunel se deli u splet podtunela, a u njemu se nalaze električne instalacije, vodovodna i komunikaciona mreža, a otkrivena je i velika količina oružja.

IDF procenjuje da je proširenje tunela kako bi dosegao duboko u Pojas Gaze koštalo milione dolara i da je zbog toga iz Kan Junisa dovedena ekipa specijalizovana za gradnju tunela.

Izraelska vojska nije pronašla tragove koji bi ukazivali da su u ovom tunelu držani taoci, a pukovnik Haim Koen, komandant jedinice "Jahalom" izjavio da postoje naznake da je tunel trebalo da posluži za "invaziju velikih razmera".

Autor: