AKTUELNO

Inflacija u julu je iznosila 2,4 odsto, a nova projekcija NBS predviđa privredni rast od četiri odsto u 2018. godini, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

NBS je revidirala projekciju privrednog rasta sa 3,5 odsto na četiri odsto, zbog bržeg rasta u građevinarstvu i poljoprivredi.

- Niska inflacija je postala normalnost u Srbiji, što znači da smo bili uspešni u našem osnovnom cilju - rekla je Tabaković na prezentaciji "Izveštaja o inflaciji - avgust 2018" koji je Izvršni odbor NBS usvojio na sednici održanoj 9. avgusta.

Ona je istakla da se taj izveštaj, koji je bolji nego prethodni, poklapa sa šestogodišnjicom njenog mandata na mestu guvernera, kao i da je inflacija 2012. godine iznosila 12,9 odsto.

- Takođe, učešće investicija u BDP-u će preći 22 odsto, što je bio jedan od naših ciljeva i dokaza dugoročnosti politike koju vodimo. Neto priliv direktnih stranih investicija će ove godine preći 2,6 mlijardi evra - naglasila je Tabaković.

Kako je rekla, prema novim projekcijama NBS, privredni rast u Srbiji će ove godine iznositi četiri odsto.

Foto: Tanjug

Ona je navela i da su neto devizne rezerve na kraju jula iznosile 9,5 milijardi evra, što je njihov najviši nivo od 2000. godine i za četiri milijarde evra više nego krajem jula 2012.

- Kao garanciju stabilnosti, povećali smo i količinu zlata u deviznim rezervama na 19,9 tona, što je za 5,1 tonu više nego na kraju jula 2019 - kazala je ona.

Međugodišnja inflacija se nakon minimuma u aprilu, u maju očekivano vratila u granice cilja od 3,0 plus-minus 1,5 odsto i u junu je iznosila 2,3 odsto.

Inflatorni pritisci po osnovu većine faktora i dalje su niski, što potvrđuje bazna inflacija na minimumu od 0,8 odsto, kao i inflaciona očekivanja usidrena oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Nakon smanjenja referentne kamatne stope za ukupno 50 baznih poena u martu i aprilu na tri odsto, Izvršni odbor NBS nije menjao visinu referentne kamatne stope.

Kretanja u međunarodnom okruženju od prethodnog izveštaja obeležili su povoljni izgledi za globalni privrededni rast, umerena globalna inflacija, kao i povećana divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Rastu kreditne aktivnosti (7,6 odsto međugodišnje u junu) doprinose faktori i na strani ponude i na strani tražnje.

To se uz aktivnosti na rešavanju pitanja problematičnih kredita odražava na dalji pad učešća tih kredita u ukupnim kreditima, na 7,8 odsto u junu, što je najniži nivo od 2008, kada je taj pokazatelj kvaliteta portfolija uveden.

Foto: Tanjug

- Bruto domaći proizvod Srbije raste 11 uzastopnih tromesečja i ove godine će, prema našim novim projekcijama, zabeležiti stopu rasta od četiri odsto. To je za 0,5 odsto više u odnosu na našu projekciju iz maja zbog rasta građevinarstva i poljoprivrede bržeg od projektovanog, posmatrano s proizvodne strane odnosno zbog bržeg rasta investicija, posmatrano s rashodne strane.

Ona je kazala da NBS očekuje da takva kretanja budu nastavljena i u narednom periodu, s obzirom na to da povoljni domaći uslovi podržavaju rast investicija i izvoza, a time i rast zaposlenosti i životnog standarda građana.

- Ono što je najvažnije - postignuti su dugoročno održivi rezultati - naglasila je Tabaković.

Govoreći o inflaciji, ona je kazala da je inflacija u Srbiji u proseku od dva odsto, to jest, na nivou inflacije u evropskim zemljama.

- Pet godina zaredom, inflacija je niska, stabilna, predvidiva i uporediva sa evropskim zemljama, a u NBS se veruje da će inflacija biti niska i u budućnosti - naglasila je guvernerka.

Ona je rekla da je ekonomija Srbije u proteklih šest godina transformisana u stabilnu, sa niskom i predvidivom inflacijom, uravnoteženim fiskalnim bilansom, smanjenom eksternom neravnotežom, opadajućom putanjom javnog i spoljnog duga, rastućim investicijama i oporavkom tržišta rada, kao i nižim kamatnim stopama.

Zahvaljujući stabilnosti kursa dinara, troskovi privrede po osnovu kursnih razlika su smanjeni za 60 odsto ili 148 milijardi dinara u 2017. godini u odnosu na 2014.

#Jorgovanka Tabaković

#Narodna Banka Srbije

'