AKTUELNO

Naši dlakavi prijatelji su lojalni, ali nisu nesebični.

Psi su inteligentna bića i verujemo im, oslanjamo se na njih da nam čuvaju kuću, vodiči su slepim osobama i pomažu pri policijskim istragama. Tokom godina sprovedeno je mnogo studija koje su pratile i proučavale ponašanje i inteligenciju pasmina. Naučnici su dokazali da psi mogu da razumeju šta im govorimo, ali i da uz pomoć taktike mogu da nas obmanu kako bi dobili šta žele.

Psi su pametniji nego što mislite

U studiji koja je objavljena u „Animal Cognition“ učestvovalo je 27 pasa različitih rasa, starosti između 1,5 godine i 14 godina. Istraživači su hteli da vide da li će psi pokušati da obmanu ljude koji im se ne sviđaju. Ispostavilo se da su psi u stanju da nas slažu, ako to znači da će dobiti ono što žele - prenosi Bright Side.

Naši dlakavi prijatelji znaju kako da nas obmanu

Istraživači su psima dali da izaberu omiljenu poslasticu, kobasicu ili keksić za pse. Nakon toga su im pokazali tri kutije. U prvoj i u drugoj kutiji su se nalazile omiljene poslastice, dok je treća kutija bila prazna.

Dve devojke kucama daju komandu „Pokaži mi hranu“ nakon koje oni treba da im pokažu u kojoj kutiji se nalazi poslastica. (Pre samog eksperimenta psima je objašnjeno šta treba da rade)

Trik je sledeći: Jedna devojka je "darežljiva" i sarađuje sa psom, što znači da ako joj pas donese kutiju u kojoj se nalazi poslastica, ona će mu tu poslasticu dati da pojede. Druga devojka ne sarađuje i veoma je "sebična", pa pas neće dobiti poslasticu koju želi. Ona će umesto toga uzeti poslasticu i staviti je u džep.

Nakon toga psi se vraćaju svojim vlasnicima koji će im dati identičnu komandu, ali i nagradu kad donesu pravu kutiju. Ako je kojim slučajem poslasticu uzela „sebična“ devojka, psi neće dobiti ništa.

Tako je stvorena šansa da psi taktikom zavaraju dame koje učestvuju u eksperimentu. Rezultati su pokazali da su psi „darežljivim“ devojkama donosili kutiju sa poslasticom u 80% slučajeva. Dok su „sebičnoj“ devojci donosili kutiju sa poslasticom u 20% slučajeva. Ovaj rezultat je naveo istraživače da zaključe da su psi sposobni da lažu ako im to ide u prilog.

Nema sumnje da su psi lojalni, ali nisu nesebični

Ovo otkriće ne znači da ne treba da verujemo psima. Oni su i dalje slatki, lojalni i vredni poštovanja. Za nas je bitno da znamo da psi nisu potpuno nesebična bića, jer smo sada svesni da oni mogu da lažiraju određena ponašanja kako bi dobili nešto za uzvrat. Tako da ćemo od sada biti mnogo pažljiviji prilikom nagrađivanja naših dragih ljubimaca.

#Pas

#Zanimljivosti

'