AKTUELNO

Promene kod zdrave mlade osobe nisu za uzbunu, naročito ako se način ishrane nedavno promenio.

Sat vremena posle jutarnje kafe ili popodnevni odlazak u kupatilo normalna je rutina, a ponekad veće odstupanje može da bude razlog za brigu.

Promene kod zdrave mlade osobe, smatra dr Kajl Stoler, nisu razlog za uzbunu. Uostalom, odstupanje može jednostavno biti i način na koji nam telo govori da mu se ne sviđa ono što smo pojeli, smatra stručnjak.

Foto: Pixabay.com

Zdravija ishrana koja podrazumeva povećan unos vlakana kod inače zdrave mlade osobe mogla bi da rezultira odstupanjima u probavi, tvrdi dr Rudi Bedford. Hrana bogata vlaknima je povrće, pa povećan unos ove vrste namirnica može rezultirati češćim odlascima u kupatilo.

Isto važi i za pojačanu fizičku aktivnost - vežbanje povećava kontrakcije mišića u debelom crevu, pa će mišići sav telesni otpad izbaciti brže nego inače.

Ali, postoje i drugi, ozbiljniji razlozi za učestalu stolicu, zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru:

Infekcija - Bakterijske infekcije mogu rezultirati češćom potrebom za velikom nuždom, pa čak i dijarejom. Ukoliko primetite tragove krvi, obavezno posetite lekara.

Sindrom nervoznih creva - Iako se inače manifestuje bolovima u stomaku, gasovima i grčevima, ovaj sindrom može da utiče na učestalost odlazaka u kupatilo.

Stres - Slabiji pokreti debelog creva javljaju se u slučajevima stresa, pa ne možete da idete u toalet koliko ste navikli.

Foto: Pixabay.com

Menstruacija - U danima pre ili tokom krvarenja, normalno je da se poveća učestalost odlazaka u kupatilo. Razlog tome leži u hormonu progesteronu, koji osim što može da uzrokuje učestalije odlaske u wc, može da dovede i do proliva, ali to je normalno.

Previše kafe - Kofein stimuliše mišićne kontrakcije u crevima, pa će povećana količina kofeina dovesti i do čestih odlazaka u kupatilo.

Upalna bolest creva - Češća potreba za velikom nuždom samo je jedan od simptoma ove bolesti. Kod upalne bolesti creva javljaju se i tragovi krvi u stolici, umor, neizdrživ bol u donjem delu stomaka i neprestana dijareja.

Sastav lekova - Neki lekovi, kao što su antibiotici, mogu da utiču na mikrobe u crevima i neretko menjaju kretanje creva i dovode do proliva. Ukoliko dođe i do pojave krvi i bolova, obavezno posetite lekara.

#Stolica

#Zdravlje

'