AKTUELNO

Hrkanje nije neprijatna pojava samo za one koji spavaju pored osobe koja hrče, već može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Iritantan zvuk koji proizvodimo dok dišemo tokom sna može ukazati i na poremećaj prestanka disanja, odnosno apneju u snu.

"Borba" za vazduh

O ovome se još uvek premalo govori, iako se ne radi o retkom poremećaju. Neke osobe se bude sa osećajem gušenja i „borbe“ za vazduh. Ovaj neprijatan sindrom mogu tokom noći svi osetiti, a posebno ako su se prethodnog dana jako umorili jednako kao i posle konzumacije alkohola u večernjim satima.

A o bolesti se govori kada se javlja više od pet apneja u jednom satu. Kako prenose mediji u regionu, razvoj bolesti je obično lagan, gotovo neprimetan. Apneje se počinju javljati kod bolesnika koji od ranije hrču, a često nisu ni svesni poremećaja.

Foto: Unsplash.com

Osobe sa apnejom osećaju se pospano i nakon što su spavale 8 ili 10 sati, pa često zadremaju u monotonim situacijama. S vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija, problemi s koncentracijom, pamćenjem i slično.

Kod ovih osoba postoji veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog pritiska i problema sa radom srca.

Rizik po zdravlje

Ranija istraživanja pokazala su da hrkanje, povezano sa apnejom, može predstavljati težak udarac na zdravlje srca, pošto, osoba sa apnejom u koronarnim arterijama ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi sa Univerziteta Južne Karoline.

Foto: Pixabay.com

– Naša studija je pokazala da su osobe sa opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze, koja ih izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema, objasnio je vođa istraživanja doktor Jozef Šep, profesor radiologije i medicine na tom univerzitetu.

#Hrkanje

#Zdravlje

'