AKTUELNO

Upotreba analgetika ima, pored dobrih, i one loše strane Trovanje vodom, bol u stomaku, voda.

Većina ljudi svakodnevno koristi lekove protiv bolova za koje veruje da mogu da im olakšaju različite vrste fizičkih nelagoda. Ipak, trebalo bi imati u vidu da se ovi lekovi ne smeju olako koristiti.

Većina lekova protiv bolova se može kupiti bez recepta, sadrže zakonski dozvoljene doze i sigurni su za upotrebu ukoliko se uzimaju prema uputstvu. Ali, mnogi prenebregavaju činjenicu da postoji mogućnost pojave zavisnosti ako se hemija mozga promeni. Naime, ukoliko neko u kontinuitetu koristi lekove protiv bolova postaje rezistentant na dozvoljenu dnevnu dozu, pa mu je potrebna veća doza kako bi bolovi uminuli.

Ovo su tri leka protiv bolova koji se najviše kupuju, jer su najdostupniji, a mogu da izazovu ozbiljne nuspojave.

Paracetamol

Koristi se za ublažavanje bolova, kao i za smanjenje visoke telesne temperature. Paracetamol je dostupan u kombinaciji sa drugim lekovima, najčešće sa onim protiv prehlade i gripa. Uobičajena doza za odrasle je jedna do dve tablete od 500 mg do četiri puta u 24 sata.

Između uzimanja doza obavezno treba praviti pauzu od najmanje četiri sata.

Paracetamol je bezbedan za trudnice i dojilje, ali samo pod uslovom da ih uzimaju u najmanjoj dozi.

Acetilsalicilna kiselina

Stručnjaci sa Klinike Mejo navode da dnevna terapija Aspirinom može da smanji rizik od srčanog udara, ali podsećaju da ovaj lek ne bi trebalo svako da koristi. Osobe koje su imale srčani ili moždani udar mogu da piju ovaj lek, ali on nije dozvoljen onima koji imaju ozbiljnu alergiju ili istoriju krvarenja.

Pa ipak, i oni kojima će lekari preporučiti Aspirin trebalo bi da znaju da on nije apsolutno bezbedan za zdravlje. Može da pomogne kod glavobolje, bolova u telu ili povišene telesne temperature, ali ne bi trebalo izgubiti iz vida činjenica da svakodnevna upotreba može da dovede do moždanog krvarenja.

Ibuprofen

Ovaj lek se najlečše koristi za saniranje zubobolje, menstrualnih tegoba, artritisa i uganuća.

Savet je da se tablete i kapsule Ibuprofena uvek uzimaju sa hranom ili mlekom kako bi bila smanjena šansa od poremaćaja u radu želuca. Takođe, ne bi ga trebalo koristiti duže od 10 dana.

Osobama koje imaju oštećene bubrege, jetru ili srce Ibuprofen može da pogorša funkcionisanje tih organa. Magazin Time navodi da je u proučavanju više od 55.000 žena u studiji o zdravlju medicinskih sestara otkriveno da one koje su redovno koristile Ibuprofen u periodu od šest godina imaju 10 odsto veći rizik od gubitka sluha u odnosu na ljude koji ga nesu koristili ili su ga ređe uzimali.

Autor:

#Zdravlje

#lekovi