AKTUELNO

Dr Dejan Glušac otkriva da je "Faset sindrom" bolest fasetnog zgloba, odnosno pokretnog dela kičmenog stuba. Kako dodaje, to su nastavci prstenskog dela kičme, koji formiraju zglob, koji ima svoju kapsulu i pokretljivost, gde usled bola, može doći i do "zaključavanja" istoimenog zgloba.

Doktor dodaje da je njegova funkcija limitiranje pokreta, kada se savijamo ili ulažemo neki napor.

- Bolovi u kičmi su najčešći. To su donja leđa, između lumbalnog i karličnog dela, i tu su najveći bolovi. Pre dva dana smo imali pacijenta koji je imao faset sindrom, koji je pri naglom pokretu osetio zvuk krckanja. To je dakle izmeštanje zgloba - navodi Glušac.

Kako dodaje doktor, osoba često može da ostane u položaju kao u trenutku kada je nastao bol.

Foto: TV Pink Printscreen

On objašnjava da tokom fizičke akltivnosti često ne osetimo bol, jer je telo zagrejano, ali kako napominje bol zasigurno kasnije ne izostane.

Glušac ističe da je za lečenje neophodan dobar fizijatrijski pregled, jer se mora utvrditi da li je u pitanju "faset sindrom" ili diskus hernija.

- Kod diskus hernmije, bol ide duž cele kičme, dok je sa druge strane u faset sindromu bol u lumbalnom delu. Zato je, za utvrđivanje bolesti neophodan detaljni pregled - priča doktor.

- Za lečenje je neophodno nekoliko terapija, a nakon samo par, već se oseća poboljšanje - objašnjava doktor Glušac.

Autor:

#dejan glušac