AKTUELNO

Pored toga, saznaćete i kako možete da ih zamrznete

Banane su voće puno kalijuma koje svi poznajemo i volimo, ali imaju jednu manu. Mogu ili prebrzo sazreti ili ne sazreti dovoljno brzo; kao avokado, banane imaju sopstveni tajming. Ipak, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda. Nastavite da čitate za savete o tome kako da čuvate banane.

Kako čuvati banane

U zavisnosti od njihove zrelosti kada su kupljene, banane će trajati na vašoj radnoj površini od dva do šest dana. Ako uvek imate banane u blizini, vredi investirati u držač sa kukom. Kačenje plodova eliminiše mogućnost nastanka smeđih mrlja, što se dešava kada banane leže jedna na drugoj. Takođe treba da se trudite da plodove držite dalje od direktne sunčeve svetlosti, jer sunčeva toplota može dovesti do njihovog brzog sazrevanja.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane. Međutim, ako stvari izmaknu kontroli i dođete kući sa gomilom pocrnelih banana na radnoj površini, uvek postoji jedan odgovor: hleb od banane

Kako čuvati iseckane banane

Isečene banane brzo izgube boju, pa je najbolje izbegavati da ih sečete dok ne budete spremni za jelo. Međutim, ako ih poprskate sa malo limunovog soka, to će sniziti pH nivo i usporiće proces propadanja. Prateći trik sa limunom, stavite ih u frižider, ili umotane u plastičnu foliju ili u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili kesu. Ovako skladištene, isečene banane mogu ostati sveže tri do četiri dana.

Foto: Unsplash.com

Možete li čuvati banane u frižideru?

Da, apsolutno možete čuvati banane u frižideru. Samo imajte na umu da hladna, suva klima usporava proces zrenja, zbog čega se banane ne hlade u supermarketu. Drugim rečima, ako stavite zelene, nezrele banane u frižider, verovatno će takve i ostati. Pored toga, prerano stavljanje banane u frižider može zapravo uništiti voće i izazvati ono što Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država naziva „povredom od hladnoće“, koja zaustavlja proces zrenja i uzrokuje da banane imaju gorak ukus.

Dobar savet koji treba imati na umu je da banane stavite u frižider tek kada dostignu željeni nivo zrelosti. Kada su banane u frižideru, imate nekoliko dana da uživate u voću pre nego što počne da tamni.

Možete li zamrznuti banane?

Da, možete zamrznuti banane, i trebalo bi! Zamrznite izblendirane banane i dobićete slatki, kremasti rezultat—savršen za podlogu smutija ili za jelo kao neku vrstu sladoleda od banane. Samo sačekajte da vaše banane budu savršeno zrele pre nego što ih zamrznete, jer će hladnoća zamrzivača zaustaviti proces zrenja banana. Najbolje je da banane ogulite i isečete na kriške pre nego što ih zamrznete, tako da je lako rukovati sa njima kada budete spremni da ih upotrebite.

Da biste zamrznuli banane, stavite kriške na pleh ili pleh obložen papirom za pečenje i stavite ih u zamrzivač. Kada se zamrznu (neće potrajati dugo), prebacite ih u zatvorenu posudu ili plastičnu kesu. Ovaj korak, iako nije u potpunosti neophodan, sprečiće da se kriške banane zalepe i ne formiraju masu. Predlažemo da kontejner označite datumom i količinom banana unutra kako bi informacije bile dostupne kada poželite voće.