AKTUELNO

Neki vlasnici pasa traže da je njihov ljubimac pouzdan i do kraja odan, a ovo su rase koje krase upravo te karakteristike.

Važno je napomenuti da vernost nema veze s veličinom, pa među najodanije rase spadaju i neke minijaturne.

1. Doberman

Kad je doberman iz dobrog legla i pravilno dresiran, on je pravi prijatelj i čuvar. Te inteligentne pse lako je dresirati i zato su često deo vojnih ili policijskih jedinica. Oni vole svoje vlasnike, naročito one koji im omogućuju puno aktivnosti i pustolovina u prirodi.

Njihova odanost ljudima ne svodi se samo na njihovog vlasnika (kao što ih bije glas), oni vole ljude uopšteno i zato su kroz istoriju tako omiljeni.

2. Nemački ovčar

Svetsko udruženje uzgajivača pasa nemačke ovčare naziva “rasom koju pravi ljubitelji pasa upravo obožavaju”. Stekli su reputaciju izuzetne inteligencije i plemenitog temperamenta. Neće se nikada navići na miran život u kući, na kauču. Potrebno im je jako puno fizičke aktivnosti, pa čak i mentalnih izazova tokom dana.

Oni će svaki zadani posao obaviti savršeno, bilo da se radi o policijskom poslu ili poslu psa vodiča, člana gorske službe spašavanja ili čak takmičara u sportskim igrama za pse. Oni su zaista verni prijatelji. Ali potrebno im je vreme da nekoga zavole, ali jednom kad su osobu zavoleli, postaju ekstremno odani.

3. Čivava

Skoro svi znamo da su čivave sićušni psi velikog karaktera, ali taj inteligentni psić zaista je i odan prijatelj. Kako su puni želje da zadovolje vlasnika, nije im potreban poseban trening. Oni su najsitnija rasa, poneki teže ispod dva kilograma. Mogu se jako razlikovati po temperamentu, ali svi primerci ove pasmine potpuno su odani ljudima, koje vole i gutaju njihovu pažnju, svu koju mogu da iskamče.

Neke čivave stekle su reputaciju kao divlje i zločeste prema nepoznatim ljudima, ali to je verovatno posledica njihove ogromne odanosti svojem vlasniku. Čivave treba podučiti da budu umerenije s lajanjem. Potrebno im je umereno, ne naročito strogo, ali regularno dresiranje, prenosi Index.