AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je izveštaj EK o Srbiji u osnovi pozitivan, jer prepoznaje napredak u nekim oblastima, pre svega u ekonomiji, ali je izrazila očekivanje da u budućnosti više neće biti političkih ocena o napretku ka EU kada je reč o nekim važnim oblastima.

- Da se izbegnu političke ocene i da se ocene o napretku svode na činjenice, a ne na političke prercepcije nekih strana - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Premijerka je kazala da je pre konferencije imla "otvoren sastanak" sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i da mu je prenela očekivanje da političke ocene ne utiču na ocenu evropskih integracija naše zemlje.

- Izveštaj je u nekim oblastima jako zanimljiv, zanimljiviji nego uobičajeno - ocenila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Fabrici: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ za napredak ka EU

Pitanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda je ključno za stabilnost u regionu i to je ključni element u napretku Srbije ka članstvu u Uniji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je, nakon uručenja Izveštaja premijerki Ani Brnabić, ukazao da je u godišnjem izveštaju EK o našoj zemlji zabeleženo da je Srbija potpuno posvećena dijalogu po pitanju KiM, kao i da treba da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

Ukazao je i na procenu implementacije čitavog niza ranije postignutih sporazuma i činjenicu da je EK zabeležila u Izveštaju da je Srbija pokazala suzdržanost u reagovanju na takse Prištine.

- Ali, treba (Srbija) da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Konstatuje se da je taj sporazum urgentan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo* mogli da svako na svom evropskom putu napreduju - naveo je Fabrici.

#Ana Brnabić

'