AKTUELNO

Američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv kineske kompanije Huawei i još nekoliko njenih ćerki firmi, tereteći ih za krađu tehnologije i bankarske mahinacije, ali kineska stranka odbacuje optužbe ocenjujući ih kao politički motivisane.

Ukupno su podignute 23 optužnice protiv kineskog tehnološkog giganta Huawei, a Bi-Bi-Si navodi da taj slučaj može da pojača tenzije između SAD i Kine, koje se spore oko trgovinskih odnosa.

Američke vlasti su optužnicom obuhvatile i ćerku firmu Huawei, Skajkom, koja posluje u Iranu, zemlji koja se nalazi pod sankcijama SAD.

Po poternici američkih vlasti u Kanadi je 1. decembra uhapšena Meng Vanžu, izvršna direktorka kompanije Huawei.

Huawei je, kako navodi Bi-Bi-Si, pretekao Epl i postao drugi po veličini proizvođač "pametnih telefona", odmah posle Samsunga.

Američke vlasti tvrde da optužbe protiv kineskog giganta nemaju nikakve veze sa trgovinskim sporom dve zemlje, ali Kinezi smatraju suprotno i zahtevaju da se njihovim firmama omogući nesmetan rad.

Direktor FBI Kristofer Rej je izjavio da kompanije poput Huaweija predstavljaju dvostruku pretnju po SAD, jer ugrožavanju ekonomsku sigurnost i bezbednost zemlje.

Portparol kineske vlade rekao je da SAD nastoje da suzbiju kineske kompanije i da su optužbe protiv Huawei politički motivisane.

#Huawei

'