AKTUELNO

Fijat Krajsler (FCA) i Pežo-Sitroen (PSA) saopštile su danas da su njihovi upravni odbori potpisali obavezujući sporazum o spajanju ove dve automobilske grupacije, čime će nastati četvrti najveći proizvođač automobila u svetu.

Dve kompanije su u zajedničkom saopštenju navele da će na čelu nove grupe biti glavni izvršni direktor PSA Karlos Tavares, a predsednik Fijat Krajslera DŽon Elkan će predsedavati udruženom kompanijom, prenosi agencija AP.

Još nije doneta odluka o imenu nove kompanije, saopštili su rukovodioci na telekonferenciji. Generalni direktor FCA Majk Manli ostaće na rukvodnoj funkciji, ali nije rečeno na kojoj.

Spajanjem dva auto-giganta na fifti-fifti osnovi, koje je najavljeno u oktobru, rađa se grupa sa prihodima od gotovo 170 milijardi evra i proizvodnjom 8,7 miliona automobila godišnje, što je svrstava odmah iza Tojote, Folksvagena i saveza Reno-Nisan.

Kompanije očekuju od ovog merdžovanja uštedu od 3,7 milijardi evra godišnje, a ta sredstva će uložiti u "novu eru održive mobilnosti" kako bi ispunili stroge nove globalne propise o emisiji štetnih gasova.

U saopštenju se navodi da, prema sporazumu, nijedna fabrika neće biti zatvorena.

#FIAT

#ugovor

'