AKTUELNO

Francuski ministar finansija Bruno le Mer upozorava da je zbog mera za suzbjanje korona virusa francuski proizvođač automobila Reno u ozbiljnim finansijskim teškoćama i da bez državne pomoći možda neće preživeti.

U razgovoru za Radio Europe 1, Le Mer je naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih deoničara kompanije odobriti pomoć nakon što je Reno obavesti o svojoj strategiji.

"Stav vlade i države kao deoničara je da fabrika u Flinsu ne sme da bude zatvorena", naglasio je ministar komentarišući medijske izveštaje da Reno razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući najvažniju u Flinsu severno od Pariza.

Francuska država ima 15 odsto udela u Renou, a status najvećeg deoničara kompanije deli s japanskim Nšanom, prenosi Bankar.me. 

Foto: Pixabay.com

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara s Renoovim menadžmentom, koji, prema rečima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju.

To će morati da uključi prelaz na vozila koja su više ekološka, a vlada očekuje od Renoa i veću produktivnost i veći udeo domaćih vozila, posebno električnih.

Reno je u prvom kvartalu ove godine ostvario 10,1 milijardu evra prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

#Bruno Le Mer

#Reno

#renault

'