AKTUELNO

Cene grafičkih procesora u Kini su naglo pale nakon nacionalnog suzbijanja rudarstva, vlasništva i trgovine kripto valutama. Smanjenje potražnje za čipovima, a samim tim i cena, direktna je odgovornost Pekinga, navodi South China Morning Post.

Autoritarni vladari Srednjeg kraljevstva ne vole Bitcoin i Ethereum, rekavši da valute nemaju urođenu vrednost i da se njima može manipulisati, što ih čini lošom investicijom. A sada, kada je rudarstvo na lošem glasu ili je potpuno zabranjeno u Sečuanu, Unutrašnjoj Mongoliji i Sinđijangu - sve je manja potražnja za velikim količinama hardvera, što smanjuje cene.

Pretpostavljamo da i rudarske farme prodaju svoje rigove. I stari i novi modeli GPU-a su pali u ceni. Model Nvidia Quadro P1000, urađena u 14nm tehnologiji, lansirana 2017. godine, košta 376 dolara na JD.com, popularnom kineskom preduzeću za e-trgovinu, sa 464 dolara. Asus GeForce RTX3060, najavljen ranije ove godine, pao je sa 2087 na 763 dolara u kompaniji Tmall, još jednom kineskom dobavljaču na mreži. A izgleda da se taj trend prebacuje u Ameriku, kako su primetili neki korisnici Reddita.

To znači dobre vesti za igrače i proizvođače računara koji traže delove. Nvidia je nedavno objavila da je oslabila sposobnost kriptiranja na svojim najnovijim GeForce RTX GPU-ima u pokušaju da otera rudare nakon što su se igrači žalili da se moraju takmičiti u kupovini sa rudarima za grafičke čipove.

Kineski napadi teško pogađaju cenu Bitcoina

U svom saopštenju, Narodna banka Kine je rekla da je "intervjuisala" predstavnike Kineske industrijske i komercijalne banke, Kineske poljoprivredne banke, Građevinske banke, Poštanske štedionice, Industrijske banke i Alipai (China) Netvork Technologi, podsetite ih da ne promovišu takve valute ili pružaju usluge za takve račune."Narodna banka Kine je istakla da aktivnosti virtuelne trgovine valutama remete normalan ekonomski i finansijski poredak, rađaju rizike od ilegalnog prekograničnog prenosa imovine, pranja novca i drugih ilegalnih i kriminalnih aktivnosti i ozbiljno narušavaju sigurnost imovine ljudi", navodi se u saopštenju.

Kineski potezi štetno su se odrazili na cenu bitkoina. Cene su se lagano podizale na preko 40.000 američkih dolara sredinom juna, ali od tada idu prema dole i sada iznose oko 31.713 američkih dolara. To je duplo manje od više od 63.000 američkih dolara po novčiću po najvišoj ceni u aprilu.

Kineska vlada nije ljubitelj ničega što ne može sasvim da kontroliše, a u pokušaju da spreči rast tržišta kripto tržišta naredila je da se zatvore rudnici bitkoina širom Sečuana Xinjiang. Prema Global Timesu, smanjeno je do 90 posto rudarskih kapaciteta. Ukidanje rudnika takođe znači da i Kina smanjuje ukupnu potrošnju energije, jer obećava da će biti ugljen-neutralna do 2060.

#Bitkoin

#Kina