AKTUELNO

U oko 76 država i delova zemalja vozi se levom stranom, iako većina stanovnika naše planete praktikuje vožnju s desne strane. Ali zbog čega je to tako i kakve to veze ima sa drevnim Rimom?

Rimljani su dvokolice i kočije vozili levom stranom ne bi li im desna bila slobodna za baratanje oružjem u slučaju neprijateljskih napada. Ta tradicija se prenela i na srednjevekovnu Evropu, i 1773. godine, britanska Vlada je zakonom odredila da se vozi isključivo levom stranom. Međutim, nakon revolucije, Francuska je izabrala desnu stranu za vožnju. Napoleon je bio levoruk i jahanje na desnoj strani se smatralo vojnom taktikom zastrašivanja. Britanija i Francuska su svoje navike u jahanju i vožnji prenele i na svoje kolonije. Zbog toga mnoge nekadašnje britanske teritorije spadaju u one retke koje voze levom stranom.

Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama, vožnja na desnoj strani datira još iz 18. veka. Teretne vagone su vukli konji i jahači su jahali na levoj strani puta kako bi desnom rukom lakše upravljali životinjama. Strane su ipak promenjene kako bi se izbegli sudari.

Kasnije su, sa pojavom automobila i povećanjem saobraćaja, mnoge zemje izabrale da voze desnom stranom, kako bi se prilagodile svetskom trendu. Neke, poput Samoe, tek su nedavno promenile strane i sa leve prešle na desnu.

#vozilo

'