AKTUELNO

Moguće je da su lični podaci do 2,7 miliona evropskih korisnika Fejsbuka bili prebačeni na neprikladan način britanskoj firmi Kembridž analitika (CA), saopštila je danas Evropska komisija pozivajući se na podatke koje joj je dala ta društvena mreža.

- U imejlju Fejsbuk nam je potvrdio da su lični podaci do 2,7 miliona Evropljana, ili ljudi koji žive u EU da budemo precizniji, mogli da budu preneti firmi Kembridž analitika na neodgovarajući način", rekao je portparol Evropske komisije novinarima - preneo je AFP.

Evropska unija je saopštila ranije da će kontaktirati organe za zaštitu podataka zemalja članica i SAD kako bi bolje utvrdila da li je društvena mreža Fejsbuk kršila evropske propise o privatnosti posle curenja podataka nekoliko miliona ljudi.

Britansku kompaniju Kembridž analitika optužuju da je koristila lične podatke miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Fejsbuk je naveo i da je Kembridž analitika možda imala neovlašćen pristup podacima 87 miliona ljudi, a ne 50 miliona, kako se prvobitno mislilo.

Fejsbuk je saopštio pre dva dana da će ograničiti dostupnost nekih podataka o korisnicima trećim licima, u sklopu mera koje preduzima posle skandala s kršenjem privatnosti.

#EU

#Facebook

'