AKTUELNO

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici inicijativu da park na Savskom keju ponese ime humanitarke Diane Budisavljević, koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 15.000 srpske dece iz logora u Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj (NDH).

Na današnjem zasedanju usvojene su i inicijative i da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese naziv Savski park i da se podignu spomenici vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviču Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku, saopstila je Gradska uprava. 

U obrazloženju se navodi da je u anketi koja je trajala do 11. maja, najvise predloga gradana bilo da se taj prostor Beograda na vodi nazove Savski park.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u svojstvu građanina je podneo predlog da park koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale, gde će i biti podignut spomenik Diani Budisavljević, ponese njeno ime. 

Vesić je istakao da je njena borba bila jedinstvena i da je svojim požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila da je Srbija nikada ne zaboravi. 

U inicijativi zamenika gradonačelnika stoji i da spomenik Petru Nikolajeviču Moleru treba da bude podignut u parku u Molerovoj ulici na Vračaru. 

Vesić je zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem podneo inicijativu da se spomenik Aleksandru Deroku podigne na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice. Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupstine grada Beograda usvojila je i zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog rekonstrukcije keja premesti bliže glavnom stepeništu, tako da bude na reprezentativnijoj lokaciji.

#Diana Budisavljević

#Ime

#Park

#naziv

#savski kej

'