AKTUELNO

Prema nalazima referentne laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“, kod izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila.

- Nažalost, oprečnim informacijama koje se plasiraju medijima, javnost se zbunjuje i neosnovano se podiže panika kod sugrađana koji su već dovoljno zabrinuti zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Beogradu izazvane koronavirusom – navodi se u saopštenju JKP „Gradska čistoća“.

Inače, da bi se virus groznice Zapadnog Nila aktivirao kod komaraca, potrebno je da spoljna temperatura pet dana u kontinuitetu bude oko 30 stepeni Celzijusa, što u protekla dva meseca nije bio slučaj u Beogradu. Ukoliko virus Zapadnog Nila u narednom periodu bude izolovan u izlovljenim komarcima koje analizira referentna laboratorija JKP „Gradska čistoća“, javnost će odmah biti obaveštena.

Kako se navodi u saopštenju, JKP „Gradska čistoća“ na osnovu ugovora sa Gradom Beogradom ovlašćena je da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi posatvljajući klopke za komarce, svakodnevno, u proseku na 16 različitih lokacija širom grada, i u skladu sa rezultatima kontinuirano primenjuje najefikasnije mere za suzbijanje odraslih formi komaraca. U okviru monitoringa se rade analize komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila i parazita izazivača Malarije, kao i bakterija Leptospire i Borelije koje se izoluju iz uzoraka krpelja i glodara. Inače, laboratorija u okviru Sektora ekologije i unapređenja životne sredine radi PSR testiranje komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila metodom „in house“, koristeći sekvence specifične za taj virus, a dobijene od najreferentnije laboratorije za Evropu, koja se nalazi u Teramu, Italija.

Foto: Foto/Gradska čistoća

- Od marta meseca je primenjivana tehnologija suzbijanja komaraca sa zemlje, a naredne nedelje pristupiće se i podizanju privredne avijacije kako bi se suzbijanje ovih insekata obavljalo i iz vazduha. Iako, do sada nije izolovan virus Zapadnog Nila, komarci će se tretirati i pomoću avijacije kako bi se sprečilo da se pojave zaraženi komarci, što se očekuje početkom avgusta – najavljuje se u saopštenju i dodaje:

Na osnovu stalnog monitoringa koji se sprovodi na svim opštinama, kao i po prijavama sugrađana, pored mera koje JKP „Gradska čistoća“ sprovodi svakodnevno, broj komaraca je na više lokacija u Beogradu u porastu. Larvicidni tretman koji se sprovodio početkom proleća, kao i hladno i termalno zamagljivanje koje se kao mera za suzbijanje komaraca sprovodi gotovo svakodnevno u Beogradu, dalo je jako dobre rezultate. Međutim, nestabilne vremenske prilike, oscilacija u spoljnoj temperaturi i padavine u proteklom periodu, kada nije bilo moguće sprovoditi mere suzbijanja, rezultirali su da se istovremeno aktiviraju dva roda komaraca, što prethodnih godina nije bio slučaj.

U toku današnjeg dana 27 ekipa JKP „Gradska čistoća“ je na terenu i rade na suzbijanju odraslih formi komaraca tehnologijom hladnog zamagljivanja koja se koristi u urbanim delovima grada i sa četiri ekipe koje rade na suzbijanju tehnikom termalnog zamagljivanja dimnim generatorima. Pored toga dve ekipe su angažovane na monitoringu larvi i odraslih formi komaraca, a jedna na sprovođenju mera deratizacije.

Foto: Foto/Gradska čistoća

Jutarnjom akcijom koja je počela od 03:00 časa, danas su obuhvaćene površine Ratno ostrvo, Zemunski kej, Donji Kalemegdan, Kej Tadeuša, Ada Huja i Višnjička banja, kao i Stari grad – Dorćol, Višnjiča banja 1 i 2, Karaburma 2, Kalemegdan ceo i Beograd na vodi. Takođe obuhvaćene su i površine u Mirijevu 1, 2 i 3, Zeleno brdo, Stara Karaburma i Veliki mokri Lug.

Večernjim akcijama koje počinju u 18:00 i 21:00 č. tretiraće se površine na lokacijama: Zabra, Zvezdarska šuma, Šumice, Banjička šuma, Bežanija, Mladenovac – Selters, Železnik 1, 2 i 3, Studentski grad, Mladenovac 1, Bežanijska kosa, Paviljoni, Retenzija, Belvil i novobeogradski blokovi od 21 do 30, kao i blokovi: 70, 70a, 37, 38, 39, 61, 72, 71, 19a, 44, 45, 61, 62, i 63.

U saopštenju se navodi i da sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

#komarac

#virus zapadni nil