AKTUELNO

U Beogradu će večeras, baš kao i sinoć, povodom obeležavanja 40. godišnjice od osnivanja pokreta "Solidarnost", u bojama poljske zastave bili osvetljeni Brankov most, Most na Adi, fontana na Slaviji i Palata "Albanija".

Dana 31. avgusta 2020. godine navršilo se 40 godina od osnivanja pokreta "Solidarnost" koji je, nakon štrajka koji se iz brodogradilišta "Lenjin" u Gdanjsku preneo u fabrike i preduzeća u celoj zemlji, postao prvi nezavisni i slobodni sindikat u sovjetskom bloku.

Od 2005. godine, ovaj dan se u Poljskoj obeležava kao državni praznik - Dan slobode i solidarnosti, koji služi kao podsećanje na poljsku borbu za slobodu i nezavisnost iz 1980. godine.

Stanovnici Srbije i Beograda su od samog početka podržavali "Solidarnost" i njen slobodarski duh u borbi protiv komunizma. Pokret "Solidarnost" je već decenijama simbol početka pada komunizma u Evropi i borbe za ljudske i političke slobode koji su u Srbiji prepoznati još pre 40 godina.

- Izuzetno nam je drago što smo, uz podršku i ljubaznost vlasti Grada Beograda, mogli da obeležimo godišnjicu pokreta "Solidarnost". Ovo je važan jubilej za sve stanovnike Poljske, a razumevanje i sećanje naših domaćina na 1980. godinu pokazuje nam da je poljsko- srpsko prijateljstvo i dalje snažno - izjavio je ambasador Poljske u Srbiji, Rafal Perl.

U teškoj godini pandemije koronavirusa tokom koje je Poljska donacijama srpskom zdravstvenom sistemu još jednom poslala poruku solidarnosti Srbiji, sećanje na pokret "Solidarnost" i njegove vrednosti čini se prigodnije nego ikad.

#Beograd

#poljska zastava

#znamenitosti