AKTUELNO

U budžetu grada Beograda za sledeću godinu kapitalna ulaganja predviđena su u iznosu od oko 18,76 milijardi dinara, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naveo je da će se iz tih sredstava vršiti pripremni radove za izgradnju metroa, završiti rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, graditi regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, graditi vrtići…

“Imaćemo nove 322 raskrsnice sa semaforima kojima će se upravljati centralizovano sistemom adaptibilnog upravljanja saobraćaja, zatim 100 novih zglobnih autobusa, a počinje i izgradnja četiri nove javne garaže”, rekao je Vesić na sednici gradskog parlamenta.

Naveo je da će se novcem iz budžeta za sledeću godinu raditi regionalni vodovod Makiš - Mladenovac (309.000.000 dinara), Linijski park (593.550.000 dinara), rekonstrukcija Kalenić pijace (713.050.000 dinara), vodovodna mreža u naselju Ritopek (50.000.000 dinara)…

"Obećam da će veći deo Ritopeka imati vodu do novembra naredne godine. Raspisali smo tender, gradimo vodovodnu mrežu dužine 7,3 kilometra”, rekao je Vesić.

Najavio je da će odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine osamnaest kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara biti pušteni u funkciju u februaru 2022. godine.

Kako je dodao, Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol vodu će imati do kraja 2023. godine.

Istakao je da nijedna kuća u Obrenovcu do kraja naredne godine neće biti bez vode.

Vesić je podsetio da je Beograd doneo novi Plan javnih investicija za period 2021 - 2023. Godine kojim je obuhvaćeno 216 projekata, čija je realizacija u toku ili tek treba da započne, ukupne procenjene vrednosti od 115,1 milijardu dinara ili 980,4 miliona evra.

“To su samo projekti koje potpuno finansira Grad Beograd”, rekao je Vesić.

Naveo je da su na teritoriji grada Beograda u toku ili će naredne godine biti započete investicije koje finansira Republika Srbija ili se realizuju kroz javno-privatna partnerstva kao što su Beogradski metro vrednosti 4,4 milijarde evra, proširenje BG voza čija je vrednost oko 900 miliona evra, fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu čija je vrednost 271,7 miliona evra, toplodalekovod Obrenovac-Beograd, vrednosti 191 milion evra, obilaznica oko Begrada, brzi put Novi Beograd - Obrenovac.

Tu su, dodao je, i rekonstrukcija aerodroma “Nikola Tesla”, nova sanitarna deponija u Vinči, kao i izgradnja više bolnica na teritoriji grada Beograda što, ističe, znači da će ukupna vrednost svih investicija biti između osam i devet milijardi evra.

“Kada imamo u vidu trogodišnji plan javnih investicija, najviše kapitalnih projekata se realizuje iz oblasti saobraćaja i to 56,9 odsto (65,6 milijardi dinara), iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i građevinarstva 21,2 odsto (24,5 milijardi dinara) i oblasti zaštite životne sredine 14, 6 odsto (16,8 milijardi dinara)”, rekao je Vesić.

Naveo je da se za budžet za 2021. godinu može reći da je razvojni pošto je, dodaje, zadržana tendencija razvoja u smislu nastavljanja investicionih aktivnosti radi završetka započetih i otvaranja novih prioritetnih projekata.

#Goran Vesić

#kapitalne investicije