AKTUELNO

Stanari Vidovdanske ulice na Vračaru čija se zgrada urušila zbog gradnje na susednom placu juče su dobili tri mogućnosti za obeštećenje.

Imaju rok od tri dana da odluče da li će tužiti investitora, pristati da Direkcija za gradsko građevinsko zemljište izgradi novu zgradu u kojoj bi dobili stanove ili će sami tražiti investitora za to. Dok se rešavaju njihovi problemi, deo rupe u blizini oštećene zgrade je zatrpan, privodi se kraju projekat za obezbeđivanje urušenog objekta. Istraga o utvrđivanju krivca za urušavanje i dalje je u toku.

Sugrađani, od kojih je deo njih privremeni smeštaj našao u hotelu "Slavija", juče su se sastali u Skupštini grada sa gradskim ombudsanom Miljkom Valjarevićem kako bi pronašli rešenje za situaciju u kojoj su se našli. Kako je za "Novosti" objasnio Valjarević, mogućnosti su im predočene, a stanari će odlučiti koja je za njih najprihvatljivija opcija.

- Prva mogućnost je da sami traže investitora koji bi na tom placu sanirao zgradu, ali pošto su male šanse za tako nešto, da sruši i izgradi novu u kojoj bi dobili stanove veće kvadrature od one koje imaju - navodi gradski ombudsman.

- Druga varijanta je da sami tuže investitora koji gradi na susednom placu i da se naplate s njim. A treća opcija je da Grad, odnosno Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju podigne zgradu na tom placu u roku od godinu dana, da Grad onda tuži investitora iz Vidovdanske. Stanari bi za to vreme dobili besplatno na korišćenje neke od socijalnih stanova koji su u svojini Grada.

Sugrađani iz Vidovdanske ulice koji su došli na sastanak sa ombudsmanom nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima.

- Nećemo iznositi informacije dok se ne dogovorimo sa predstavnicima Grada i dođemo do konkretnih rešenja - prokomentarisali su.

SANACIJA

Zavod za veštačenje trebalo bi da danas izađe na teren i proceni da li postoji mogućnost, da zbog bezbednosti, stanari mogu da uđu nakratko kako bi iz svojih domova izneli lične stvari koje su im ostale zarobljene.

Kako su se uverili reporteri "Novosti", komunalni milicionari i juče su dežurali u Vidovdanskoj ulici kako niko ne bi mogao da uđe u zgradu. U petak i subotu nasipano je oko 1.000 kubika kamena, a juče su građevinske mašine bile unutar gradilišta bez ijednog radnika.

- Kako mi je rekao investitor, za nekoliko dana trebalo bi da počnu radovi na obezbeđenju oštećenog objekta kako bi stanari mogli da uđu unutra - kaže za "Novosti" Milan Janković, vlasnik Firme "Janković" iz Leštana, čiji su radnici bili angažovani na gradilištu.

- Zatrpali smo deo rupe desetak metara od zgrade, a radovi na izgradnji nove zgrade stajaće do daljeg. Išao sam u inspekciju rada, ali imam sve potrebne elaborate i svi radnici su bili prijavljeni. Da sam video ranije šta će da se dogodi, prvi bih povukao radnike i mašine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić precizirao je da u jednom od ponuđenih slučajeva kada Grad zida zgradu, Grad naplaćuje od investitora, a da se stavlja zabeležba na susedni plac i da im se taj plac oduzima u sudskom postupku. U međuvremenu će ljudi biti zbrinuti, a Grad će se suditi sa investitorom.

ODGOVORNOST PRED SUDOM ČASTI

Inženjerska komora Srbije najavila je da će preduzeti sve potrebne korake kako bi se utvrdila odgovornost učesnika događaja sa Vračara.

- Sud časti komore utvrđuje povrede etičkih normi i profesionalnih standarda i normativa svijih članova. Ukoliko se utvrdi da su postupali protivno profesionalnim pravima i dužnostima i etičkim normama, preduzeće mere.

MINISTARSTVO

U zahtevu Grada Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture traže hitnu izmenu Zakona o planiranju i izgardnji.

- Da investitor pre dobijanja dozvole ima polisu osiguranja od trećih lica. Da lice koje radi nadzor ima polisu od profesionalne odgovornosti, kao i da pre dobijanja upotrebne dozvole, daju dokaze o kretanju građevinskog otpada.

#Rušenje

#Vračar

#zgrada