AKTUELNO

Kulturno-turistička manifestacija 53. Gročanske svečanosti otvorena je danas na letnjoj sceni u Gročanskoj čaršiji.

Manifestacija sa višedecenijskom tradicijom od višestrukog je značaja i može se pohvaliti time da je svojevrsna svetkovina koja u nekoliko dana okuplja znamenite ljude, umetnike, kulturne pregaoce i poslenike, uspešne privredne, turističke i sportske radnike, doprinoseći na taj način razvoju naše i svih opština sa kojima Grocka sarađuje.

Foto: foto: GO Grocka

Foto: foto: GO Grocka

Istovremeno, to je naš dug prema svima onima koji su svesrdna podrška radu i afirmaciji gradske opštine. Današnju svečanost zvanično je otvorio predsednik opštine Grocka, Dragan Pantelić:

Poštovani gosti, saradnici, sugrađani, dragi učesnici. Velika mi je čast da Vam se u svoje ime obratim i da Vas u ime Gradske opštine Grocka sve pozdravim i poželim lep provod u narednih nekoliko dana. Ova manifestacija živi dugo jer poseduje kvalitet, sadržaj i veliku energiju sa kojom Grocka ove svečanosti obeležava decenijama i uvek imamo da ponudimo neki dodatni sadržaj. Program je raznovrstan i bogat manifestacijama za sve uzraste, siguran sam da će te uživati. Dobro došli na 53. Gročanske svečanosti. Uživajte!

Foto: foto: GO Grocka

Foto: foto: GO Grocka

Foto: foto: GO Grocka

„Gročanske svečanosti“ koje su večeras bile u znaku folklorne umetnosti, počele su svečanim defileom učesnika centralnom gročanskom ulicom, čuvenom „Gročanskom čaršijom“ do pozornice ispred Skupštine opštine Grocka, a tokom trajanja manifestacije videli smo koreografije raznih krajeva naše zemlje u izvođenju Kulturno-umetničkih društava sa teritorije naše opštine. Oni su svojevrsni čuvari tradicije, običaja, izvornosti i neiscrpno nadahnuće svima nama godinama unazad.

Foto: foto: GO Grocka

Foto: foto: GO Grocka

Tokom dvosatnog kulturno-umetničkog programa, tradicionalno se dešavao i izbor za ovogodišnju najbolju rakiju kajsijevaču. Ako ste mislisli da je jednostavno napraviti dobru rakiju od voća, znajte da nije. U Srbiji se samo jedan deo velike količine voćne kulture preradi i od njega proizvodi rakija. Danas se kajsijevača smatra delikatesom, a ovogodišnji žiri u sastavu Prof. dr Boban Đorđević, profesor Poljoprivrednog fakulteta, Živorad Karaklajić, ugledni poljoprivredni proizvođač iz Brestovika i Duško Živančević, iz opštinske Kancelarije za poljoprivredu ove godine imali su zadatak da na pravi način i adekvatno ocene uzorke koje je dostavilo 15 proizvođača.

Foto: foto: GO Grocka

Foto: foto: GO Grocka

Najbolju ovogodišnju kajsijevaču proizveo je Stevan Nikolić iz Grocke kome je nagradu uručio predsednik opštine, Dragan Pantelić. Drugo mesto pripalo je Milomiru Rajkoviću iz Grocke, a treće mesto osvojio je Mile Savković iz Begaljice.

#GROČANSKE SVEČANOSTI