AKTUELNO

Beograd i sledeće godine treba da ostane jedan od najvažnijih investicionih centara u ovom delu sveta, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obraćajući se na otvaranju konferencije „The Economist: Svet u 2022“.

Radojičić navodi da se mora nastaviti sa razvijanjem turizma u prestonici Srbije onom dinamikom kao i pre pandemije, ali i sa digitalizacijom i razvojem IT sektora i zadržavanjem mladih.

„Beograd mora da se razvija u pravcu zdravog grada, a za to nam je u narednih pet godina potrebno da investiramo 5,6 milijardi evra“, kazao je gradonačelnik naglašavajući da je neophodno da se Beograd razvija po meri deteta i tako da mladi žele da ostanu u njemu da žive.

Kada je reč o investicijama, Radojičić navodi da se i dalje nastavlja gradnja Beograda na vodi, započeti su radovi na izgradnji metroa, a obilaznica oko glavnog grada Srbije će se posle decenija završiti.

Takođe, Radojičić kaže da je spalionica u Vinči u završnoj fazi, a da je tretman otpadnih voda u fazi realizacije narednih godina.

Ističe da je plan gasifikacije veoma važan jer se tiče zagađenja i podseća da će biti završen Klinički centar koji je počeo da se gradi 1976. godine, kao i da je započela izgradnja dečije bolnice Tiršova 2.

Osvrćući se na izazove sa kojima se Beograd suočavao tokom prošle godine, Radojičić je istakao da je ponosan kako su se Beograd i Beograđani borili sa pandemijom bez obzira na sve poteškoće.

Naglašava da se uspelo u značajnoj meri da se sačuva zdralje i životi ljudi ali, kako dodaje, taj rezultat je mogao da bude bolji.

„Borili smo se i da očuvamo zdravstveni sistem, ali i da održimo ekonomiju i investicije“, kazao je Radojičić i naveo da je nabavka vakcina pokazatelj odgovorne politike, hrabrosti da se donesu odluke i reaguje.

U tom smislu, kaže da je eUprava i digitalizacija olakšao sam proces vakcinacije.

Glavni zaključak prethodne dve godine, kako kaže Raqdojičić, jeste da društva i gradovi moraju da budu fleksibilni i u stanju da se prilagode novim izazovima, što su pokazale pandemija i klimatske promene.

Radojičić je kazao i da je vizija razvoja Beograda pre svega regionalno povezivanje sa velikim gradovima, s obzirom da je ovo, kako kaže, vek velikih gradova.

„Sve više stanovnika će živeti u velikim gradovima i lokalne samouprave dobijaju sve veći značaj. Razvoj demokratije u lokalnim samoupravama, pravičnost i pitanje digitalne demokratije je nešto što su novi pojmovi u svetu i Beograd se treba i tome prilagoditi“, kazao je Radojičić.

#Zoran Radojičić