AKTUELNO

Mihajlo je umro u 59. godini života posle teške borbe s bolešću.

Prvak drame Srpskog narodnog pozorišta Mihajlo Badža Pleskonjić (59) preminuo je jutros u Novom Sadu.

Ova vest zatekla je Novosađane zato što se sve desilo munjevito posle veoma kratke, ali teške borbe sa opasnom bolešću.

Pleskonjić je u Novom Sadu završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji umetnosti, na Odseku dramskih umetnosti (grupa za glumu) u klasi Dimitrija Đurkovića 1984, kada je i primljen za člana Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: YouTube screenshot

Godine 1984. na Susretu vojvođanskih pozorišta u Vršcu nagrađen je za ulogu Polija Bejkera u predstavi ’’Čovek je čovek’’, a 1989. dobitnik je Sterijine nagrade za najboljeg glumca na 34. pozorju za ulogu Bajre u predstavi ’’Tri čekića - O srpu da i ne govorimo’’.

Dobitnik je i godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta 1990, takođe za ulogu Bajre.

Pleskonjić će biti upamćen i po nezaboravnim ulogama kao što su Poli Bejker u predstavi ’’Čovek je čovek’’, Pjero u ’’Don Žuanu’’, Ceremonijalmajstor, Truskot, Broket, Prvi lord u ’’Vladajućoj klasi’’.

Foto: YouTube screenshot

Njegove poznate role bile su i Nikola Rukodeljac u predstavi ’’Džandrljiv muž’’, Gavrilo Vuković u ’’Sveti Georgije ubiva aždahu’’, Zamjotov ’’Zločin i kazna’’ (Bitef teatar, Beograd), Anđelko ’’Čudo u Šarganu’’, Griška ’’Ujkin san’’, Brat Makarije ’’Je li bilo kneževe večere’’.

Sjajno tumačenje Nestora Profita u predstavi ’’Večiti mladoženja’’ koja je premijerno izvedena 5. decembra 2016. godine bila je njegova poslednja uloga.

Komemoracija Pleskonjiću biće održana u sredu, 29. marta u 11 časova na sceni "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu.

Autor: V. T.

#Mihajlo Badža Pleskonjić

#glumac

#preminuo

'