AKTUELNO

Njihova odluka iznenadila je mnoge.

Iako će se 19. februara navršiti tačno godinu dana otkako je preminuo čuveni Đorđe Balašević, i dalje se u javnosti ne stišava fama oko njegove imovine i autorskih prava, koja sada pripadaju njegovoj deci i supruzi Oliveri. Naime, njegova porodica dala je zvanično saopštenje da polaže sva prava na lik i delo Đoleta, te je tako zabranila svaku "zloupotrebu" njegovih pesama. Pod zloupotrebom se smatra svako izvođenje Đoletovih pesama bez njihovog odobrenja uz novčanu nadoknadu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ovo je posebno pogodilo poznati beogradski bend "Retki za retke", koji je svake srede nastupao po poznatim prestoničkim klubovima, pevajući Đoletove hitove.

Laku noć moje dame i gospodo, i ova predstava je završena... Posle mnogo lepih godina druženja sa vama, došao je trenutak da vam se zahvalimo na svojoj lepoj energiji koju ste nam preneli za sve ovo vreme, jer je to ono najbitnije što želimo da pamtimo. Da pamtimo sve one koji su uz naše svirke zavoleli Đoletove pesme, da pamtimo prva zaljubljivanja, a i mnogobrojne brakove kojima smo "kumovali", stotine uz nas proslavljenih rođendana i bezbroj predivnih prijateljstava širom bivše Juge. Da bismo izbegli krivičnu i materijalnu odgovornost, vucaranje po sudovima i sve te neprijatne formalnosti koje bi usledile u slučaju da nastavimo sa svirkama, rešili smo da se povučemo. Beskajno vas volimo, bili ste naš pokretač svih ovih godina i hvala vam na tome. Do nekog novog cirkusa, voli vas vaš bend sa bezbroj imena, ali sa onim istim jednim starim srcem, koje nismo morali da menjamo zbog autorskih prava - napisali su članovi benda.
Sreda više neće biti ista, Đorđe Balašević je još jednom umro, I kako će sad neki novi klinci da nauče i pevaju? Hvala za svaki otpevani i odsvirani stih do sada. Pevaćemo mi opet - samo su neki od mnogobrojnih komentara tužnih pratilaca ovog kultnog benda.

Inače, Balašević za života nije imao nikakvih problema sa ovim bendom, niti je ikada tražio bilo kakvu novčanu naknadu zbog autorskih prava.

Autor: pink.rs