AKTUELNO

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za metarijalne resurse, rekao je da je jako ponosan kada vidi kako sajam naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi "Partner 2019", koji se održava na Beogradskom sajmu od 25. do 28. Juna, a na kome će nastupiti 128 izlagača, polako i sigurno raste.

- Pre nekih 15 godina bilo je oko 23 izlagača, sada će ih biti čak 128. Naravno i srpska industrija je ovde prisutna, pre svega Jugoimport. Ovo je prilika da pokažemo čime opremamo vojsku i čime nastupamo na svetskom tržištu – rekao je Miloradović.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora Jugoimport SDPR, istakao je da je jedna od najznačajnijih oblasti u kojima rade, oblast oklopnih vozila.

- Vozilo “Miloš” je po koncepciji sličan vozilu “Kobra”, zaista je moderan sistem, u sebi kombinuje i visoku pokretljivost, oklopnu zaštitu, kao i vođenje raznih misija – rekao je Lijaković.

Kako kaže, napravljen je na savremenom motoru, i ima visok nivo zaštitne konstrukcije.

- Mi smo i u oblasti raketne artireljerije takođe zaokružili snažan opus – rekao je Lijaković.

Foto: TvPink Printscreen

Miloradović je rekao da Srbija konstantno ulaže u svoju odbrambenu industriju maksimalno moguće i kako kaže, trudi se da što više oprema svoju vojsku sopstvenim snagama.

- U okviru dugoročnog plana sistema odbrane napravili smo program koji sadrži oko 95 sistema naoružanja, od čeka su oko 75 sistemi naoružanja novi i modernizovani u skladu sa svetskim sistemima – rekao je Miloradović.

Prema njegovim rečima, region a i šire Evropa je veoma dinamična kada je ovo polje u pitanju.

- Evropa postaje mesto gde se intezivno ulaže u naoružanje. Svi u regionu imamo sličan status naoružanja. Mi smo godinama bili u daleko lošijoj situaciji, ali sada smo ubrzali i na tom putu smo veoma dominantni posebno u sopstvenoj industriji – rekao je Miloradović.

#Vojska

#oružje

'